Linyola reuneix altre cop a veïns i veïnes al voltant de la gastronomia, la música i la cultura en la seva Festa Major

La festa no hauria sigut el mateix sense l'ajut de la cinquantena de nois i noies del poble que manera voluntària es van dedicar a servir i participar en l'organització de la festa més popular del municipi del Pla d'Urgell
Àlex Mases saluda als protagonistes de Progènie ©JosepAPérez
photo_camera Àlex Mases saluda als protagonistes de Progènie ©JosepAPérez

La gent de Linyola tenia ganes de cassoles, després de la crisi sanitària, i la veritat és que tot el poble es va bolcar en aquesta quaranta-vuitena edició. Així descrivia la festa de les cassoles d'enguany Mingo Sarradell, mestre cassolaire i coordinador de la festa.

Els cassolaries de la festa de Linyola ©JRTarragó
Els cassolaries de la festa de Linyola ©JRTarragó

Així i tot, Sarradell va destacar que la gent gran encara té reticències a les grans aglomeracions i per aquest motiu al final van ser a taula mig miler de persones. Els linyolenc i linyolenques esperaven la seva festa i com en les millors edicions no van tenir cap inconvenient en col·laborar perquè tot resultés rodó.

Joves voluntaris de la Festa de les Cassoles de Linyola ©JRTarragó
Joves voluntaris de la Festa de les Cassoles de Linyola ©JRTarragó

La colla de cassolaires va començar a preparar vuit cassoles a primera hora de la tarda i es van servir a 2/4 de deu del vespre en el pavelló poliesportiu municipal.

Sarradell també va destacar que la festa no hauria sigut el mateix sense l'ajut de la cinquantena de nois i noies del poble que manera voluntària es van dedicar a servir i participar en l'organització de la festa més popular del municipi del Pla d'Urgell

Participants en la Festa de les Cassoles de Linyola ©JRTarragó
Participants en la Festa de les Cassoles de Linyola ©JRTarragó

Presentació del Llibre Progènie

"Una vellesa en plenitud és, probablement, la recompensa d'una vida plena" -Pitàgoras de Samos-

En el marc de la Festa Major dissabte va tenir lloc la presentació del llibre Progènie, un treball que han elaborat Jesús Molina i Montserrat Darbra. Durant nou mesos els autors han recopilat les imatges i les vivències de 47 linyolencs i linyolenques de més de 90 anys que han explicat la seva vivència particular de les transicions viscudes al poble i en la seva vida particular.

Maria Rosell amb els autors i l'alcalde Àlex Mases ©JosepAPérez
Maria Rosell amb els autors i l'alcalde Àlex Mases ©JosepAPérez

L'Ajuntament va organitzar l'acte de presentació a la Sala Sindicat amb la participació dels protagonistes i les seves famílies. L'alcalde, Àlex Mases, membres del consistori i els autors van lliurar un exemplar de la publicació als avis i avies entrevistats. Àlex Mases, clarament emocionat, va agrair als autors la iniciativa i als protagonistes la seva aportació a la memoria oral del poble. Mases va destacar que es tracta possiblement de la generació que ha viscut més vicissituds de tota la humanitat.  

Monteserrat Darbra afirma que ha sigut una experiència molt gratificant, ja que han conegut històries increïbles, i en alguns casos l'autèntic patiment d'una generació que ha viscut entre conflictes bèl·lics i socials.

Darbra afegeix que ha sigut molt difícil resumir les històries, però creiem que em sigut rigorosos en la tria. Ara estem estudiant amb l'Ajuntament quin recorregut donem a tota la memòria oral que hem recollit

Matrimoni de Lola Pons i Josep Salla amb la família ©JosepAPérez
Matrimoni de Lola Pons i Josep Salla amb la família ©JosepAPérez

Per la seva banda Jesús Molina, un artista d'orígens musicals ha sigut l'autor de les imatges que s'han fet en els mateixos domicilis dels protagonistes, sense fons i intentant captivar els rostres i la mirada real que transmet l'experiència vital de cadascun d'ells.

Les fotografies estan en blanc i negre, i tenen les mans en color, sostenint una clau, un detall que segons Molina vol simbolitzar, el treball que han realitzat durant anys i la clau que ha obert portes, records i fins i tot les portes de la vida.

L'obra ha estat coordinada pel regidor Àlbar Farré, i la maquetació i portada ha sigut obra d'Eva Llauet, i editada per l'Ajuntament de Linyola. 

Comentaris