Una pedregada danya fins al 50% diversos cultius del Pla d'Urgell, les Garrigues i el Segrià

Hi ha unes 210 hectàrees afectades de forma dispersa ja que la tempesta va tenir diferents focus d'intensitat

Fruita danyada per la pedra
photo_camera Fruita danyada per la pedra

Una pedregada que va caure diumenge a mitja tarda ha provocat danys de fins al 50% en alguns cultius de fruita del Pla d'Urgell, les Garrigues i el Segrià. El president d'Asaja a Lleida, Pere Roqué, ha lamentat que aquesta és la tercera pedregada que enguany cau a les comarques de Ponent i considera que aquesta part del país sembla que sigui un "pol d'atracció" d'aquest tipus de fenòmens ja que cada any n'hi ha entre 5 i 10.

En aquest sentit, ha demanat agilitat als tècnics d'Agroseguro a l'hora de fer l'avaluació dels danys. Hi ha unes 210 hectàrees afectades segons el Departament d'Acció Climàtica. En general la mida de la pedra era com la d'una llentia però els fruits que han quedat tocats no es podran comercialitzar.

Un dels municipis on va caure més pedra és Arbeca, a les Garrigues, però els tècnics de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) que aquest dilluns fan el seguiment dels danys, també han apuntat que a Corbins hi va caure força pedra. La tempesta va descarregar amb molta aigua i la mida de la pedra era relativament petita, però això no treu que el mal als fruits que ara comencen a agafar volum, sigui important. Roqué ha destacat que "es veuen molts cops" i la fruita no es podrà comercialitzar. En aquest sentit, ha recordat que des de l'organització agrària estan "batallant" amb l'assegurança per evitar que rebaixar l'elevat cost de les franquícies.

Unes 210 hectàrees de cultius de fruita de pinyol i llavor

Segons dades facilitades pel Departament d'Acció Climàtica, les tempestes que van començar a caure a primera hora de la tarda acompanyades de calamarsa van travessar les comarques de Ponent de sud a nord. Els tècnics han comptabilitzat 210 hectàrees afectades de les quals 140 a Corbins i Torrelameu en fruita de pinyol i danys que van del 30 al 50%, i 70 hectàrees a Arbeca i Miralcamp amb una afectació d'entre el 35 i el 40%.

En general la calamarsa va caure barrejada amb molta aigua i no hi va haver afectacions significatives als conreus, excepte en llocs puntuals. Els municipis amb danys més destacables són Arbeca, Miralcamp, Corbins, Torrelameu, Menàrguens i Cabanabona. Els danys són variables i cal esperar les valoracions finals i algun possible dany segons la situació de la plantació, edat, orientació o varietat. Puntualment, hi ha afectacions en fruita al voltant del 50% d'afectació i en menor grau en blat i ordi al voltant del 15%.

Comentaris