El Poal celebra el centenari de la seva autonomia municipal

Rafel Panadés va recordar als asistents com es va dur a terme el procés d'independència, un fet històric i molt volgut pels veïns del Poal, i també per la complicitat del municipi de Bellvís i de la Diputació de Lleida, perquè sense la voluntat de tots plegats, no hagués estat possible
Joan Talarn rep la fotografia commemorativa del centenari Poalenc @ElPoal
photo_camera Joan Talarn rep la fotografia commemorativa del centenari Poalenc @ElPoal

Els alcaldes del Poal i de Bellvís, que també són presidents del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i de la Diputació de Lleida, es van reunir aquest dissabte per celebrar l'autonomia local d'ambdós municipis, que va estar unificada en el consistori de Bellvís, del 1788 fins al 1920.

La corporació municipal del Poal, encapçalada per l'alcalde Rafel Panadés, i la primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Bellvís, Maria Farrera, van rebre al president de la Diputació, Joan Talarn que va presidir l'acte de commemoració que es va celebrar al peu de Cal Castell, davant del monument al Desvalls.

El Poal, centenari de la Independència de Bellvís, presidit per Joan Talarn @El PoalRafel Panadés va recordar als asistents com es va dur a terme el procés d'independència, "un fet històric i molt volgut pels veïns del Poal, i també per la complicitat del municipi de Bellvís i de la Diputació de Lleida, perquè sense la voluntat de tots plegats, no hagués estat possible". L'alcalde del Poal va anunciar que en els pròxims dies es repartirà un llibret amb l'explicació i fotografies d'aquell esdeveniment d'ara fa 100 anys –n'hi ha dos, d'imatges, dels poalencs a Madrid, una davant Neptuno i l'altra davant la Cibeles, on havien anat a demanar l'ajut a Felip Rodés, diputat al Congrés per la circumscripció de Balaguer–, i també s'inclouran fotografies de l'acte del dia 8 de març del 2021.

El Poal, centenari de la Independència de Bellvís 2Joan Talarn, per la seva banda es va felicitar pel fet que a Catalunya es pugui celebrar "el centenari d'una independència pacífica", tot i que ha advertit que, per respecte a aquells que estan patint la presó i l'exili per haver fet realitat l'1 d'octubre, és un fet sobre el qual no es pot frivolitzar.

Talarn també va explicar que des de la Diputació s'intenta mantenir l'esperit de responsabilitat i respecte a favor dels municipis i el de la independència i autonomia d'aquests municipis.

El president de la Diputació va destacar que des de la Diputació, entenen aquesta autonomia municipal com aquell dret al que tenen tots els consistoris a definir quines són les prioritats de les polítiques públiques que més beneficiïn els seus veïnsEl Poal, centenari de la Independència de Bellvís 3El president va assegurar que "tenim la responsabilitat d'aplicar els fons públics de manera eficient" i que "les administracions supramunicipals no podem condicionar les aportacions de diners públics a projectes més o menys particulars".

En acabar els parlaments, es va procedir al lliurament i a la descoberta de la 'fotografia centenària' de veïns del Poal del 1920, any de la independència del Poal del municipi de Bellvís.

L'acte es va completar amb la xerrada de l'escriptor i president del Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, Jaume Suau que va oferir una contextualització històrica i diferents anècdotes de com es va produir la independència del Poal.

Comentaris