Reyes Barragan guanya el Premi de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit Format

Joan Talarn, ha destacat la importància del premi donat que és un premi de territori, per parlar de coses d'aquí, de temes de la terra, i donat que a les Terres de Lleida no hi ha molts premis de teatre serveix perquè el territori surti a l'obra, perquè també sigui damunt de l'escenari

La dramaturga de Llinars del Vallès Reyes Barragan, ha estat la guanyadora del Premi de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit format que convoquen la Diputació de Lleida, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Saó de Ponent i l'Ajuntament de Mollerussa.

Donada la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19, l'entitat de Mollerussa va haver de suspendre l'acte de lliurament del premi de la quarta edició del certamen previst per al darrer cap de setmana de març coincidint amb el Dia Mundial del Teatre. La decisió del jurat es va donar a conèixer a la dramaturga un cop passada les fases del desconfinament on se li va fer el lliurament per part de l'entitat del guardó al seu domicili.

El President de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha felicitat la guanyadora i ha destacat la importància del premi donat que és un premi de territori, per parlar de coses d'aquí, de temes de la terra, i donat que a les Terres de Lleida no hi ha molts premis de teatre serveix perquè el territori surti a l'obra, perquè també sigui damunt de l'escenari. Talarn ha remarcat el paper important de la cultura en temps de coronavirus que hi hagi cultura és important perquè continuï donant fruits, és un dels àmbits més damnificats per la situació sanitària i esperem poder veure aquesta obra arreu dels escenaris de les Terres de Lleida i Catalunya.

L'Alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha destacat que la cultura a Mollerussa no s'atura. Gràcies a la col·laboració de la Diputació de Lleida, l'IEI, Saó de Ponent i el mateix Ajuntament s'ha aconseguit que aquest premi únic, especial, diferent, pugui continuar amb el format que sigui. Ha destacat que aquest premi és un premi amb Denominació d'Origen, que neix des del territori, neix i creix a través de la gent, té la capacitat d'expandir-se per tota Catalunya i fer que a través de la història, el record, la memòria... es puguin construir històries que ens facin no quedar-nos indiferents.
 

Quan els arbres encara feien ombra és un dels textos més complexos que s'ha llegit el Concurs

Francesc Foguet, membre del jurat, ha destacat que l'obra tracta temes punyents de la societat actual com l'avortament, la Síndrome de Down i l'erotisme i que fa un tractament especial cap als personatges femenins i l'enfocament intergeneracional, sobretot de la protagonista, la Remei, una senyora de 80 anys. Al jurat també a interessat d'aquesta obra, ja que ha estat una de les obres més complexes que s'han presentat i el tractament del temps i l'espai a l'obra.

El jurat d'aquesta quarta edició ha estat format per Núria Dalmases, Alba Pla, Anton Not, Francesc Foguet i Jaume Jovells.

La dramaturga Reyes Barragan ha estat la guanyadora de la quarta edició del Premi de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit Format. Barragan és llicenciada en Filologia Catalana i treballa com a tècnica a l'Oficina de Català unipersonal de Montornès del Vallès. Comença a fer teatre amateur l'any 1982 amb el grup parroquial, entre el 1988 i 1990 en dirigeix la secció infantil; des de l'any 1987 i fins a l'actualitat és membre del grup de teatre Till-Tall de Llinars del Vallès, del qual és cofundadora i actual presidenta. En el Till-Tall ha dut a terme tasques de tria, creació, adaptació de textos i direcció, a més de l'assessorament lingüístic del grup.

L'autora ha donat les gràcies a les administracions públiques i a l'entitat mollerussenca, ha destacat que la seva obra, Quan els arbres encara feien ombra, parla de la memòria, del temps, de les culpes que arrosseguen les persones al llarg de la vida. La visita d'una noia a la Remei per demanar-li una signatura farà que la seva memòria viatgi a diferents moments de la seva vida que passa a cavall entre Vilanova de Bellpuig i Barcelona"

Un premi amb una dotació econòmica de 5.000 euros

L'obra guanyadora s'emporta un premi de 5.000 euros. 40 obres s'han presentat a aquesta 4a edició del Premi de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit Format. Aquesta dotació és possible gràcies a la col·laboració i esforç entre la Diputació de Lleida, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Saó de Ponent i l'Ajuntament de Mollerussa.

Comentaris