Sidamon acollirà les XV Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell Mascançà

El certamen obra el període de presentació de comunicacions que s’allargarà fins al 30 de juliol

Entrega del premi Treball de Recerca de Mascançà a l'alumne Adrià Aymerich - Foto: Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà
photo_camera Entrega del premi Treball de Recerca de Mascançà a l'alumne Adrià Aymerich - Foto: Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà

Sidamon ha estat el municipi escollit per la celebració de les XV Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, previstes pel dissabte 19 d’octubre. La trobada organitzada pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà celebra el quinzè aniversari consolidada com la cita de referència pel món acadèmic comarcal amb la voluntat d’exposar a la població diferents estudis i comunicacions sobre la comarca.

El president de Mascançà, Jaume Suau, ha destacat que “Sidamon és un poble amb cultura de comarca i bona predisposició”. Suau també ha insistit en què “no només és història”, sinó que les jornades abracen anualment una àmplia diversitat de temes acadèmics.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Sidamon, Maria Dolors Tella, ha volgut agrair que “les jornades es facin de forma descentralitzada arreu de la comarca”. Els candidats a comunicants ja poden enviar les seves propostes durant el període de presentació que s’allargarà fins al 30 de juliol. Les butlletes es poden descarregar a la web de Mascançà. 

Cada comunicació ha d’estar vinculada a una investigació relacionada amb el Pla d’Urgell, sigui quina sigui la disciplina pertinent. Després de ser valorades per la comissió organitzadora, a la setmana següent els comunicants rebran resposta sobre l’acceptació o no de la seva comunicació. La majoria de les comunicacions que es presenten a les Jornades es publiquen a Mascançà. Revista d’Estudis del Pla d’Urgell. Actualment, la publicació supera les 45.000 consultes en les diferents pàgines web on es troba allotjada.

Per altra banda Sidamon també serà la seu de la Jornada del Patrimoni Europeu d’aquest any que es celebrarà el dissabte 12 d’octubre. Al Pla d’Urgell se celebren des del 2012 amb l’organització de Mascançà.

Oberta la convocatòria del Premi de Treballs de Recerca de Batxillerat

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà també ha obert la convocatòria del sisè Premi de Treballs de Recerca de Batxillerat, el qual premia el millor treball de recerca vinculat a la comarca del Pla d'Urgell, independentment de l'àmbit temàtic. Les candidatures poden enviar-se al correu electrònic a [email protected] fins a les dues del migida del 20 de juny.

A l'igual que amb les comunicacions de les jornades d'estudis, els treballs són avaluats pel comitè científic que actua com a jurat per tal de seleccionar el o els treballs premiats. Als guanyadors se’ls fa entrega d’un diploma de menció, així com d’un lot de revistes i publicacions de l’entitat i la subscripció gratuïta d’un any com a soci. A més, es proposa la publicació de la ressenya del treball a la revista d’estudis Mascançà.

El 2023 el guanyador fou Adrià Aymerich, de l'INS La Serra, amb un treball sobre les expropiacions del canal d'Urgell a Mollerussa.

Comentaris