La supressió d'una línia a l'INS La Serra enfronta grups polítics, pares i departament Ensenyament

Jornades de Medició Escolar a l'INS La Serra de Mollerussa
photo_camera Jornades de Medició Escolar a l'INS La Serra de Mollerussa

Les diferencies polítiques i socials per la nova distribució de matrícules i la construcció del nou institut del Pla d'Urgell, es va escenificar aquest dilluns en el Ple del Consell Comarcal. Els representants del grup d'ERC van presentar una moció que tenia com a objectiu trobar un consens polític per poder sol·licitar al departament d'Ensenyament mantenir la quarta línia en l'Institut La Serra. Un debat que es va vetar des del grup del PDeCAT, que governa l'ens comarcal.

La direcció del centre i els municipis gestionats per ERC reclamaven mantenir aquesta línia, amb l'argument del futur increment de la demografia comarcal, i per altra banda la possible afecció a la qualitat de l'ensenyament en el centre educatiu amb la disminució de la plantilla docent.

Els detractors de la supressió, mostraven la seva preocupació pel fet que la nova distribució amb les previsions de matrícula dels pròxims anys en els municipis adscrits, podria situar la ràtio per aula al voltant dels 33 alumnes

Taula rodona organitzada a l'INS La Serra de MollerussaLa moció també demanava que a l'hora d'aprovar la programació de l'oferta educativa i el mapa escolar comarcal, es tingués en compte els òrgans de consulta i participació prèvia com ara els Consells Escolars, les AMPES i altres òrgans de representació local i comarcal.

A tot plegat el grup de PDeCAT no va acceptar el debat argumentant que no es disposa de la suficient informació per poder valorar aquest tema, malgrat que en el Consell d'Alcaldes ja es va plantejar aquest tema i el President comarcal ens va comprometre a contactar com més aviat millor amb el director dels Serveis Territorials d'Educació a Lleida.

Per la seva banda el director territorial d'Ensenyament Miquel Ànglel Cullerès va voler destacar que la seva obligació, i en compliment de la legislació catalana actual, és procurar mantenir l'equilibri qualitatiu de l'oferta, tenint en compte que a Mollerussa hi ha un centre de màxima complexitat, i això no s'explica o no es vol entendre, es tracta d'estratègies per evitar la segregació escolar. Per altra banda Cullerés va assegurar que ha mantingut reunions amb els pares, en les que s'ha explicat el nou escenari escolar de la capital del Pla d'Urgell, i crec que ho van entendre i acceptar.

El departament no ha fet res més que equilibrar la població de secundària a la comarca, per intentar mantenir l'oferta d'escolarització obligatòria, així com la qualitat de l'ensenyament, segons Cullerés.

Cullerés ha destacat que un cop conegudes les xifres de preinscripcions, les famílies dels municipis adscrits que han demanat l'INS La Serra com a opció, tenen garantida la matrícula

INS La Serra InteriorPer altra banda en les converses amb els pares, Cullerés va destacar que el departament incorporarà quatre professionals d'educació especial a l'INS La Serra, i es va comprometre a incorporar nous docents que en el cas que s'incrementés la matrícula en els pròxims anys. El responsable territorial va insistir en el fet que el centre comarcal no fa més que recuperar el projecte inicial de tres línies pel que es va concebre, amb els serveis i equipament que garantiran la qualitat de l'ensenyament.

En una carta dirigida als mitjans de comunicació, el director del centre Ignasi Serret va dir, que és pública i notòria la falta de sensibilitat tant de l'Ajuntament de Mollerussa com dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida a l'hora d'acordar la creació d'un nou Institut a la comarca i d'on ubicar-lo. Malgrat que els nostres representants polítics i orgànics s'omplen la boca de conceptes com comunitat educativa, participació, decisions col·legiades, ... s'ha pres una decisió de manera totalment unilateral, des de l'esfera política i en clau política. Ni s'ha consultat els alcaldes, ni les direccions dels centres educatius, ni les AMPA's, ni el Consell Escolar Municipal, que és competent per ser consultat a l'hora de determinar l'emplaçament, construcció, renovació dels centres públics (Art. 4). Tot i que la situació de l'escolarització a Mollerussa era més que previsible de fa molt temps, s'ha deixat tot per l'últim moment, amb presses i sense valorar altres opcions o, si més no, sense valorar-les col·lectivament amb tots els agents afectats.

Comentaris