La inversió en educació, un element clau per fomentar l'arrelament al territori, segons Talarn

Joan Talarn i M. Dolors Pascual inauguren la nova Llar d'infants de Vilanova de Bellpuig i assenyalen l'equipament com un "reclam" pel jovent i les famílies que busquen garantir el benestar dels seus fills
VilanovadeBellpuig-llarInfantsLaPlaceta
photo_camera Joan Talarn i M. Dolors Pascual en l'acte d'inauguració de la nova Llar d'infants de Vilanova de Bellpuig - Foto: E. Barta

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va defensar aquest dissabte, durant la inauguració de la nova Llar d’infants de Vilanova de Bellpuig, que les inversions en matèria d’educació són “una de les baules fonamentals per fer arrelar projectes de vida al territori”. Talarn va ser rebut a la Llar d’infants per l’alcaldessa, M. Dolors PascualMarta Rallo, antropòloga del municipi; Magda Gorgues, regidora d’Urbanisme, Mobilitat i Esports de l’Ajuntament; Bet Soldevila, directora de la Llar d’infants; i Asun Vilaseca, arquitecta encarregada del projecte.

"Sabem que serà difícil que el jovent i els que han marxat fora a estudiar tornin a Vilanova si no troben els serveis de màxima qualitat; el mateix passa amb les noves famílies que volem que s'instal·lin al municipi", va indicar l'alcaldessa de Vilanova, qui es va referir al projecte com un "reclam, tant pel projecte educatiu com per les seves instal·lacions".

Entre els punts distintius projecte, com són ara la distribució dels espais, el confort que ofereix, els la idoneïtat dels materials i la il·luminació, Pascual també va remarcar l'estreta relació que tindrà la llar amb el seu entorn natural com a element clau, alhora que va avançar que la llar comptarà amb un "pati amb elements naturals", que serà una "aula de joc"

En la seva intervenció, el president de la Diputació va dir que garantir el futur dels pobles és un dels "grans cavalls de batalla de tots els ajuntaments", i que aquest objectiu passa per disposar dels serveis més bàsics, tenint en compte que, “tret del de la salut, el de l’educació és el que millor ho garanteix”. És per això que Talarn va expressar la seva satisfacció per poder inaugurar una de les millors i més segures inversions de futur que pot fer qualsevol poble”.

Si, com en el cas de Vilanova de Bellpuig, això s’aconsegueix plantejant un edifici funcional i sostenible, amb zones de jocs i esbarjo, amb una orientació adequada de les aules i amb l’ús de materials que generin baixes emissions, és a dir, en clau de proximitat i respecte amb el medi ambient, la satisfacció és encara més gran.

Per tot plegat, el president va felicitar la gent de Vilanova de Bellpuig per poder gaudir d’una nova llar d’infants que ha de ser “una de les baules fonamentals en la cadena de fets i decisions que ens ajudin a fer arrelar projectes de vida als nostres pobles”, garantint una educació de qualitat, propera i que posi en pràctica “els valors del respecte a la diversitat, la companyonia, la solidaritat i l’esforç per ser cada dia una mica millors”.

VilanovadeBellpuig-llarInfantsLaPlaceta-1
L'alcaldessa, M. Dolors Pascual, els regidors i regidores de l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig, el president de la Diputació, Joan Talarn i l'alcalde de Golmés, Jordi Calvís, en l'acte d'inauguració de la llar d'infants La Placeta - Foto: E. Barta

Després del protocol·lari acte de descoberta de la placa de la Llar d’infants a càrrec del president de la Diputació i de l’alcaldessa, van fer una visita a les instal·lacions i també a l’exposició retrospectiva de les llars d’infants al poble (les ‘escoletes’) que es va organitzar en motiu de l’estrena del nou equipament. La jornada també va incloure una actuació adreçada als més petits i un refrigeri.

La nova Llar d’infants durà com a nom La Placeta, una denominació escollida mitjançant un procés participatiu obert a tothom endegat pel consistori i en el qual van participar 258 persones. Les noves instal·lacions disposen d’una aula de petits/es (fins als 2 anys), una de grans (de 2 a 3 anys) i una de polivalent, a més d’una cuina i un pati amb porxo.

VilanovadeBellpuig-llarInfantsLaPlaceta-2
Una de els aules del nou equipament - Foto: E. Barta

El disseny arquitectònic ha estat elaborat amb la col·laboració de l’equip de govern i del personal docent del centre. D’aquesta manera, s’ha pretès d’adaptar la llar al projecte educatiu local, fonamentat en els ‘laboratoris de joc’ i reconegut internacionalment per les seves innovacions i els seus resultats.

L’interior de l’edifici també disposa d'espais neutres i portes corredisses per a facilitar la flexibilitat, i s’ha adaptat la cuina perquè els infants puguin experimentar i jugar-hi amb els aliments. A més, l’equip tècnic ha facilitat l’accés al pati des de qualsevol de les aules, amb una zona exterior dissenyada també atenent criteris pedagògics. D’altra banda, la climatització del centre funciona gràcies a l’aerotèrmia, un sistema energètic sostenible que millora la qualitat de l’aire amb una renovació constant d’aquest.

Comentaris