Universitat, Formació Professional i sector industrial col·laboren en un projecte de biotecnologia al Campus La Serra de Mollerussa

La Universitat de Lleida, l’Institut Mollerussa i el sector industrial unifiquen recursos per primera vegada, per desplegar un campus de formació, recerca i producció al voltant del sector boví 

Centre Boví de Docè,cia i Recerca Ambiental ©Territoriscat
photo_camera Centre Boví de Docè,cia i Recerca Ambiental ©Territoriscat

L’Ajuntament de Mollerussa donarà el tret de sortida aquest dijous, al desplegament del Centre Boví de Docència i Recerca Ambiental (CBDRA) que la Universitat de Lleida i l’Institut Mollerussa impulsen al Campus La Serra de la capital del Pla d’Urgell. El consistori té previst donar llum verda a l’aprovació provisional de la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en el Campus educatiu.

Vistes INS Mollerussa ©TerritoriscatLa proposta urbanística permetrà ampliar el centre de Formació Professional per construir el CBDRA, un centre pioner que reunirà docència, recerca i producció al voltant del sector boví. L’equipament comptarà amb instal·lacions energètiques de diferents fonts renovables per tal que pugui ser autosuficient, segons ha explicat el director de l’INS Mollerussa Antoni Reig.

El director ha afegit que es tracta d’una col·laboració que permetrà centralitzar recursos, millorant i ampliant els actuals. El centre mollerussenc compta amb terrenys per desplegar projectes energètics, construir les instal·lacions per a la recerca, i formació, així com granges i instal·lacions ramaderes per a la formació i experimentació.

Per part de la Universitat de Lleida (UdL) el projecte té com a objectiu racionalitzar les àrees de recerca, així com la transferència tecnològica amb les empreses.

Instal·lacions ramaderes de l'INS MollerussaL’ampliació urbanística del campus afectarà una franja de la zona de lleure del Parc de La Serra, amb la qual cosa la superfície destinada al projecte serà de 99.705 metres quadrats. Les previsions de nous serveis i equipaments amb els quals es podria dotar el Campus CBDRA, inclou un aparcament per a cotxes elèctrics, que s'abastaria d’una l’estació fotovoltaica. També preveu la construcció d’un alberg, que permetria ampliar l’oferta d’allotjament per als estudiants. En aquest sentit, es podrien recuperar els campus i intercanvis que el centre educatiu havia acollit anys enrere.

L’Ajuntament de Mollerussa va aprovar l’any 2015 una primera modificació urbanística, que formava part d’un Pla Especial més ampli, amb el que ja es preveien futurs projectes educatius, esportius i de lleure. D’aquesta actuació en va sorgir la regulació del trànsit en l’accés a l’espai, i l’habilitació de l’avinguda i els espais d’estacionament, que es va dur a terme darrere del centre Siloé

Imatge de les instal·lacions de l'INS Mollerussa

Apunts del Pla Especial de La Serra (2015)

- Ordenar la mobilitat rodada i accessibilitat general de l’àmbit, respecte a la primera corona del Pla d’Urgell; la millora de la mobilitat de vianants i de ciclistes, avaluar i precisar les demandes i les necessitats futures d’aparcaments, l’aprofitament del traçat de la futura Via Orbital en la millora de l’accessibilitat. 

Pla d'rector INS- Ordenar els accessos al Parc de La Serra des de l’àrea central de Mollerussa, establint les condicions de relació entre les edificacions existents i l’espai obert i viari, de manera que els traçats d’accessibilitat esdevinguin traces del parc, per a una adequada relació de les activitats i usos presents en l’àmbit. 

Comentaris