Alarma a Linyola per l’autorització d'una granja de vaques i el tractament dels fems

L'ampresa Agrosegrià, impulsora del projecte, assegura que s'aplicaran totes les mesures correctores, en el cas que sigui necessari, per poder dur a terme l'activitat
Assemblea projecte activitat ramadera a Linyola ©JosepAPérez
photo_camera Assemblea projecte activitat ramadera a Linyola ©JosepAPérez

L’Ajuntament de Linyola va convocar dilluns una assemblea per informar sobre els tràmits que s’han dut a terme per part d’una empresa privada que vol recuperar una antiga activitat ramadera. Els propietaris van presentar un projecte per ampliar una granja de vaques de llet i gestionar les dejeccions per comercialitzar-les com adob orgànic.

Va ser el concepte de tractament  de fems i purins, el que va general alarma en el municipi del Pla d’Urgell, amb l’aparició de pancartes i d’un col·lectiu de veïns que es va voler constituir en plataforma en contra del projecte.

Assemblea projecte activitat ramadera a Linyola ©JosepAPérez
Assemblea projecte activitat ramadera a Linyola ©JosepAPérez

A tot l’enrenou generat pel projecte de la granja, s’hi va afegir la informació sobre la planta de biogàs que una empresa danesa projecta entre els termes de Penelles i Linyola. Una iniciativa empresarial que no ha presentat projecte al consistori. Així i tots els detractors el van incloure en les protestes i mobilitzacions.

L’alcalde de Linyola, Àlex Mases, acompanyat dels regidors Annabel Caba, Albert Batlle, Susana Caminal, Eva Llauet, Àlbar Farré, i Mertxell Rodés van explicar davant de més de tres-centes persones el procés que l’empresa havia seguit per sol·licitar l’activitat. Els membres de l’equip de govern van detallar que la documentació es va tramitar al Consell Comarcal del Pla d'Urgell i al departament d’Acció Climàtica que són els organs competents per autoritzar una activitat d’aquestes característiques.

Assemblea projecte activitat ramadera a Linyola ©JosepAPérez
Assemblea projecte activitat ramadera a Linyola ©JosepAPérez

Tot i la bona voluntat de l’equip de Govern, en el torn de preguntes es va iniciar una ronda de retrets, bàsicament acusant els responsables municipals de falta de transparència, i d’amagar informació. L’ambient crispat el va acabar de caldejar amb la presència del portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez qui va carregar directament contra el consistori acusant-lo d’ocultar i denegar l’accés a la informació i actuar d’esquena al municipi.

En la part final de la trobada va intervenir un representant d’Agrosegrià, empresa que va presentar el projecte, qui va deixar clar que el compostatge serà exclusiu per l’explotació, amb la voluntat de poder aconseguir ingressos d'un producte que generaran al voltant de sis-centes vaques de llet. El portaveu de l'empresa, Ramon Sainz de la Maza va afegir que en cap cas està previst incorporar subproductes d'altres activitats. Respecte a les al·legacions va assegurar que l'empresa en el cas que sigui necessari, aplicaran qualsevol mesura correctora per poder tirar endavant l’activitat, i garantir que no provocarà molèsties de cap mena als veïns de Linyola.

Comentaris