21.10.2021 |
Territoris.cat

Apareixen sis cups de la Guerra Civil en les obres de l’església de Golmés

Com a conseqüència de les obres, que dura-ran dos mesos, les misses se celebraran els dissabtes al Centre Cívic

Un dúmper cau en un dels cups de l'església
Un dúmper cau en un dels cups de l'església
Apareixen sis cups de la Guerra Civil en les obres de l’església de Golmés

Els operaris que realitzen les obres de remodelació del paviment de l'església de Sant Salvador de Golmés han posat al descobert mitja dotzena de cups. Segons l'alcalde de Golmés, Jordi Calvís, es podria tractar de cups que s'havien fet servir durant la Guerra Civil per guardar els queviures, donat que l'edifici s'havia utilitzat com l'allotjament de les tropes.

Els cups es troben distribuïts per tota la planta de l'església, a molt poca profunditat i alguns d'ells plens de pedres i runes, per la qual cosa els tècnics han decidit de tornar a colgar-los, ja que difícilment poden tenir cap valor arqueològic o històric.

Un regidor inspecciona un dels cupsL'Ajuntament de Golmés ha iniciat aquesta setmana les obres per substituir el terra de l'església que es trobava molt malmès per la humitat i en algunes zones del recinte havia provocat ensurts als feligresos, donat que l'antic mosaic estava molt deteriorat. L'actuació consistirà a substituir el mosaic per lloses de pedra natural polida de les pedreres de Sant Vicenç de Castellet. Amb aquest material es pretén que el terra estigui més integrat amb l'arquitectura del recinte, catalogat d'interès cultural, segons ha afegit Calvís.

El projecte inclou la instal·lació d'un sistema elèctric especial destinat a evitar l'acumulació d'humitat, tant en el paviment com en la resta de les parets del recinte. Així mateix l'obra preveu substituir la fusta del presbiteri on es troba el retaule, obra de l'artista de Bellpuig Jaume Perelló, que està afectada per una plaga de corc. Aquesta actuació es du a terme, al marge de l'àmbit estètic del recinte, per evitar que els insectes puguin arribar a afectar el retaule, que es va instal·lar l'any 1964.

Les obres tenen un cost de 75.000 euros que el consistori finançarà amb la col·laboració de l'IEI de la Diputació, i el Bisbat de Solsona. La Parròquia, per la seva banda ha de fer una aportació de 15.000 euros, per la qual cosa ha demanat la col·laboració dels feligresos.
A causa de les obres, que duraran dos mesos, les misses se celebraran els dissabtes al Centre Cívic.

Apareixen sis cups de la Guerra Civil en les obres de l’església de Golmés
comentaris