Bell-lloc impulsa la primera modernització col·lectiva dels Canals d'Urgell

El projecte inclourà un centenar de propietaris, que representen 400 hectàrees, un 10% de la totalitat de la col·lectivitat amb conreus de cereals i farratges

Roca, Grifol i Carrillo en el mirador de la Pineda de Bell-lloc
photo_camera Roca, Grifol i Carrillo en el mirador de la Pineda de Bell-lloc

Ventura Roca, evidencia la seva satisfacció explicant els arguments del projecte que s'ha impulsat des de la col·lectivitat número 16 de Bell-lloc, que serà la primera a apostar per la modernització dels Canals d'Urgell. Es tracta d'una superfície de 400 hectàrees de correus de cereals i farratges que pertanyen a un centenar de propietaris del terme de Bell-lloc.

Roca, síndic de la col·lectivitat, afegeix que aquesta actuació s'ha dimensionat per tal que en un futur es pugui abastir als propietaris que s'hi vulguin afegir, el que està clar és que el preu no serà el mateix. Es tracta d'un projecte col·lectiu que desplegarà una xarxa de reg a pressió fins a les finques, i cada propietari decidirà quin tipus de reg aplica.

en un futur es pugui abastir als propietaris que s'hi vulguin afegir, el que està clar és que el preu no serà el mateix

Ventura Roca en el pantàLa iniciativa es va plantejar a partir d'una superfície de 200 hectàrees de les 4.000 que hi ha a la col·lectivitat, i a mesura que es consolidava la proposta es va ampliar fins a les 402 hectàrees, amb un ampli compromís dels propietaris, la major part d'ells del terme de Bell-lloc i una petita part als Alamús. Tot i així la col·lectivitat haurà de ratificar l'acord i aprovar el projecte en el decurs de l'assemblea que tindrà lloc el pròxim dia 6 de setembre.

Per als pagesos que optin per aquesta modernització els canviarà la qualitat de vida, segons ventura Roca, i per altra banda la inversió que hauran de fer està previst que es pugui amortitzar amb un increment de producció en un termini entre quinze i vint anys. La modernització suposarà per als productors un increment d'ingressos entre el 15 i el 20% com a conseqüència de la reducció de costos i l'optimització dels consums d'aigua que es podran ajustar a les necessitats dels correus.

la col·lectivitat haurà de ratificar l'acord i aprovar el projecte en el decurs de l'assemblea que tindrà lloc el pròxim dia 6 de setembre.

Per la seva banda el president de la col·lectivitat Josep Grifol ha explicat que la inversió serà de 5.000 euros per hectàrea dels quals el 50% es finançaran mitjançant un ajut del Departament d'Agricultura i els fons Feder d'Europa. Per tant, el pagès haurà d'aportar 2.500 euros per hectàrea que es veuran reflectits en uns 190 o 200 euros al rebut. El pressupost total del projecte de modernització és de 936.327 euros.

Grifol a afegit que, un cop superat el tràmit de l'assemblea, es pugui licitar l'obra, i un cop es tanqui el canal poder començar els treballs, que haurien d'estar enllestits abans de la pròxima campanya, al voltant del mes de març del 2017.

Roca, Grifol i Carrillo en el mirador de la Pineda de Bell-lloc 1El projecte l'ha redactat l'enginyer agrònom Gustau Carrillo, qui ha explicat que la xarxa es distribuirà al llarg de la superfície modernitzada i cada 20 hectàrees disposarà d'un hidrant que distribuirà l'aigua a peu de finca. La xarxa s'abastirà d'una bassa d'uns 15.000 metres cúbics que està situada sota el canal en la zona de la Pineda de Bell-lloc. Segons Carrillo, com que no hi ha cap cota rellevant l'aigua es podrà bombejar directament contra la xarxa sense requerir tanta pressió. El sistema permetrà que cada propietari pugui regar quan vulgui, a demanda, i les bombes aniran variant de velocitat adaptant-se al consum que hi hagi en cada moment.

cada propietari pugui regar quan vulgui, a demanda, i les bombes aniran variant de velocitat adaptant-se al consum que hi hagi en cada moment.

Carrillo ha assegurat que es tracta d'un projecte més sostenible, ja que el reg és més uniforme, en qualsevol dels sistemes que el pagès instal·li en les finques, sigui goter, pivot o aspersió, i per altra banda permet regar el que el pagès necessita en cada moment. A aquests avantatges s'ha d'afegir un control a distància que permet aplicar petits regs sense malbaratar aigua ni afectar negativament a les plantes, el que millora la salinitat i disminueixen els drenatges i s'estalvia en la gestió del temps.

Comentaris