23.05.2022 |
Territoris.cat

Bellvís derrota un any més les tropes de Felip IV

Els Firals de Bellvís i l'Anella de Cal Bufalà (4)
Els Firals de Bellvís i l'Anella de Cal Bufalà
Bellvís derrota un any més les tropes de Felip IV

Bellvís i els Arcs van demostrar aquest cap de setmana, d'una banda que no s'ha de perdre la memòria històrica per molt desfavoridora que sigui, i per altra que en un poble la implicació del veïnat és imprescindible perquè una iniciativa tingui continuïtat. Aquests elements són els que donen valor als Firals de Bellvís i l'Anella de Cal Bufalà, una festa popular que ha superat les dues dècades, mantenint i incrementant l'interès del públic.

Els Firals de Bellvís i l'Anella de Cal Bufalà (2)La història recorda la trista ocupació de Bellvís per les tropes monàrquiques, i la lluita dels camperols i vilatans per recuperar la llibertat, i també la llegenda de l'Anella de Cal Bufalà, una família de Bellvís que tenia la potestat de guarir a persones perseguides per la justícia. Una història que s'ha transmès en bona part per la memòria oral, i que els impulsors de la Festa Popular, van dramatitzar amb una història d'amor protagonitzada pels personatges de la Maria i el Joan.

El municipi del Pla d'Urgell ambienta els carrers en el segle XVII, i al voltant de 300 figurants participen en les diferents representacions al llarg del cap de setmana, rememorant l'entrada de tropes de Felip IV a Catalunya, l'any 1637, que van desencadenar l'aixecament contra els abusos del monarca, conegut com la Guerra dels Segadors.

Els Firals de Bellvís i l'Anella de Cal Bufalà (6)La vint-i-tresena edició dels Firals va estar apadrinada per l'actor de mare bellvisenca, Carles Martínez, que va participar com a figurant en la representació dels Firals. Una edició que va estar amenaçada per les inclemències meteorològiques, però no van anar més enllà, de quatre gotes. El responsable de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Bellvís, Julià Ortoneda, va manifestar sentir-se satisfet per la resposta del públic, i per la gran implicació local, clau de l'èxit de la festa.

Les joves generacions de Bellvís implicades en els FiralsLes entitats de Bellvís i els Arcs s'impliquen en l'organització que preparen durant tot l'any i són les que fan possible el relleu generacional dels personatges i la incorporació de nous figurants any rere any.

Bellvís derrota un any més les tropes de Felip IV
comentaris