19.01.2022 |

Bellvís reviurà les victòries i despropòsits de la seva història amb els Firals

Us avancem algunes de les peripècies que succeiran al llarg del cap de setmana als Firals de Bellvís, del desenllaç de la llegenda de l'Anella de Cal Bufalà fins a la conquesta de les tropes de Felip IV
Firals monedes INTERIOR
Una de les representacions dels Firals de Bellvís en edicions anteriors
Bellvís reviurà les victòries i despropòsits de la seva història amb els Firals

Al segle XVII, els qui fugien de la justícia tenien una escapatòria a Bellvís. Això sí, si arribaven a tocar l’anella de la picaporta de la família Bufalà abans que els atrapessin. Una llegenda del 1637 explica que aquesta família tenia una prerrogativa reial que els permetia donar asil a tots aquests fugitius de la justícia i donar-los un judici just. Aquest cap de setmana, del divendres 26 al diumenge 28 de juliol, el poble es bolca en la Festa dels Firals de Bellvís per evocar la llegenda de Cal Bufalà amb espectacles, activitats diverses i gamberres representacions.

Els Firals el municipi de Bellvís ens retornaran a les terres de Ponent del segle XVII, una època combulsa, plena de guerres, epidèmies i una greu crisi que afectà els grans Estats europeus. Tal era la crispació que, amb l’entrada de tropes de Felip IV a Catalunya, l’any 1637, es desencadenà un aixecament contra els abusos d’aquestes (conegut avui com la Guerra dels Segadors).

Firals parella protagonistes TEXT

En aquesta edició, la festa serà apadrinada per l’actor Carles Martínez, que té arrels familiars a Bellvís. Les propostes i novetats més sucoses faran de Bellvís una festa, l’únic poble que acull els fugits de la justícia per donar-los una segona oportunitat. Fins i tot, als joves que vivien amors impossibles, com la Maria i en Joan! Us avancem algunes de les peripècies que succeiran al llarg del cap de setmana als Firals de Bellvís, amb tots els despropòsits i victòries que van formar part de la història de la vila. Alerta, conté spoilers!

Caminada fins als Arcs

firals portada

Per donar el tret de sortida a la festa, el divendres, a les 21:45 h. es farà una caminada amb torxes fins als Arcs, on us rebran amb danses, espectacles de foc i balls de gegants amb la música en directe de l’Orquestra Sons del Pla. Tot això, en una taverna ambientada on podreu sopar i, efectivament, beure. Però compte! És possible que els vostres companys de barra siguin bandolers.

Obertura de la Fira de Productes Artesanals

PublicFirals

Sense les delícies del territori, el segle XVII hauria estat una autèntica tragèdia. Per això, els Firals de Bellvís tampoc no serien el mateix sense un dels seus pilars indubtables: la Fira de Productes Artesanals. Al llarg de tot el cap de setmana, podreu adquirir els millors productes i elaboracions artesanals del territori, aquells que porten segles fent-nos la vida més feliç o, si més no… suportable. S’inagurarà a les 12:30 h. del dissabte després de la cercavila d’obertura amb una representació de titelles de la llegenda de L’Anella de Cal Bufalà i un vermut dels Firals. Els vermuts seran sempre nostres!

Als Firals de Bellvís es reviuran oficis artesanals com el de l’artesà de la forja

Inauguració dels Firals pel Sr. de Bufalà

Les bagasses protagonistes dels Firals de Bellvís

Com era d’esperar, el Sr. de Bufalà apareixerà a les 20 h. de dissabte per fer els honors i inaugurar oficialment la fira acompanyat pels Nobles de la vila i els Nobels forans acabats d’arribar. Acròbates, saltimbanquis i jocs malabars donaran la benvinguda a aquesta edició de la festa, acompanyant-se d’un recital de poesia. Aquesta serà l’hora de la veritat: coneixereu el Joan i la Maria i presenciarieu el seu festeig, escoltareu les tràgiques noves que us portaran els Segadors i, en definitiva, us trobareu de ple amb la societat del segle XVII i tots els seus “entranyables” personatges; els bandolers i recaptadors que us escuraran les butxaques, les xafarderes del rentador, i les gentils… d’això… baguasses.

Els qui ho vulguin, fins i tot podran comprar remeis miraculosos a l’embaucador

Sopar dels Nobles i ocupació de Bellvís per les tropes de Felip IV

El grup de malabars en els Firals de Bellvís

El punt de trobada dels més senyors serà el Sopar dels Nobles, en què la vila oferirà mújsica, danses i acrobàcies. Però no tot seran flors i violes… Abans que tingueu la panxa plena, presenciareu la temible ocupació de Bellvís per les tropes de Felip IV, amb una espectacular entrada de malabars amb foc, i l’escenificació de la història de L’Anella de Cal Bufalà. Ja us avancem, però, que tot acabarà bé: amb una nit de festa amb el ball pla, les corrandes, la bolangera, el ball del búfal, el dels gegants, la dansa de les torxes i la fi de festa amb els braus de foc.

Acampada Vikinga

concert - Pexels

Ja veureu que, en aquesta festa, es permeten unes certes llicències. Per això, els víkings també tindran el seu espai la nit de dissabte amb l’Akampada Vikinga, un festival que agafa el relleu dels Firals quan la festa plega veles als carrers i places. Acollirà quatre fórmules infal·libles al Polígon de les Planesa la nit de dissabte, a partir de les 00:30 h.: Dj Akuari, Jaume del Guit, La Reixa i Dj Gomes. Prepareu-vos per una nit mítica; amunt els corns víkings!

Proclamació solemne del padrí de la festa 

Firals Bellvís Jornada Diumenge matí 2014

El matí de diumenge (també) serà un matí de festa. A les 12:15 h., es farà la proclamació solemne de l’actor Carles Martínez, padrí d’honor de la festa, després del retruc de campanes i el festeig del bateig dels bessons de Cal Bufalà. Es farà un homenatge als nouvinguts amb les danses tradicionals, la del búfal i la dels geganters, i ballades pels nens i nenes de la vila amb acròbates infantils. 

Aquest any, en els recitals de poesia només recitaran dones, que portaran la seva poesia des de la capital catalana fins a Mallorca

Escape Room dels Firals

Firals representacio llegenda TEXT

Aquesta edició arriba amb una gran novetat: l’Escape Room dels Firals! Està ambientat en l’època del segle XVII perquè us sentiu com autèntics fugitius. L’organització preveu mantenir-ho en els propers anys, fins i tot en caps de setmana d’hivern i altres festes que es facin al llarg de l’any si la iniciativa té èxit. És a dir, que és possible que, a partir d’ara, Bellvís compti amb un Escape Room permanent ambientat en els Firals. Però tot depèn de vosaltres! Us hi atrevireu?

Al llarg de dissabte i diumenge, els personatges més cèlebres del Bellvís del segle XVII us sorprendran pels carrers de la vila

Judici, desenllaç i fi de la història: Bellvís venç a Felip IV

Firals vista dalt PORTADA

Bellvís guanya! Bellvís fa fora les tropes de Felip IV! I aquest és un moment que no us podeu perdre. En aquesta última proposta, presenciareu l’escenificació del judici, el desenllaç i la fi de la història de L’Anella de Cal Bufalà, i participareu en la celebració de la retirada de les tropes de Felip IV amb malabars de foc, el ball pla, les corrandes, la bolganera, el ball del búfal, el dels gegants i la dansa de torxes. Totes les danses que faci falta per celebrar tot allò celebrable.

Bellvís reviurà les victòries i despropòsits de la seva història amb els Firals
comentaris