04.07.2022 |
Territoris.cat

Capturen a l'Estany d'Ivars i Vila-sana un silur de 120 quilos

El veí de Barbens M.G va ser el pescador que va treure el sirul de l'aigua 1
El veí de Barbens M.G va ser el pescador que va treure el sirul de l'aigua
Capturen a l'Estany d'Ivars i Vila-sana un silur de 120 quilos

Uns veïns de Barbens van capturar el passat dimecres un silur de 120 quilos a l'Estany d'Ivars i Vila-sana. Els pescadors estaven fent una batuda de pesca de carpes, tal com permet el Pla d'Usos del Parc Natural quan, en un moment de la pesca, un dels hams va començar a estirar de forma sorprenent, fora de l'habitual pels peixos que normalment s'hi pesquen. Els pescadors van haver d'aguantar la canya entre tots fins que es van adonar de les dimensions del peix, que va obligar a un d'ells a llançar-se a l'aigua. 

Els pescadors van quedar sorpresos de les dimensions del peix que finalment el van poder treure de l'aigua i tot seguit van informar de la troballa al responsable de l'Estany, que al mateix temps va informar els membres del Consorci, qui es varen desplaçar-se fons al Parc 

El nou director tècnic de l'Estany, Jordi Sargatal, va ser el primer a arribar al lloc, i va poder comprovar les dimensions del peix, que va qualificar de preocupants, ja que podia suposar que en les aigües hi podia haver més exemplars. Sargatal va afegir que es tracta d'una espècie invasora i depredadora de la fauna autòctona, que fins i tot pot ser perjudicial per a les aus establertes en l'espai humit.

L'alcaldessa d'Ivars d'Urgell, Montserrat Coma, va explicar que l'associació de pescadors del municipi havien alertat que en alguna de les batudes que s'havien fet mesos enrere es va observar unes ombres estranyes en el fons de l'Estany, i ja van advertir que es podia tractar d'un silur.

L'avantatge d'aquest peix és que, en ser un gran depredador, podria acabar amb la gran població de carpes que hi ha a l'Estany

Des de la Universitat de Lleida (UdL), també s'hi van desplaçar experts del departament de Biologia Animal, que van extreure mostres d'ADN de l'exemplar per poder conèixer la seva procedència. De les primeres dades es dedueix que es tractaria d'un mascle procedent de Mequinensa.

Per la seva banda, Joan Vàzquez, d'Ipcena, va manifestar que el silur és un peix amb grans qualitats gastronòmiques, molt apreciat en alguns països d'Europa, per la qual cosa va proposar crear una DO del Silur al Pla d'Urgell, en substitució de les emblemàtiques anguiles que havien sigut la imatge de l'Estany en els seus orígensVàzquez ha proposat que es congeli el silur capturat i pugui ser el plat protagonista de la pròxima Mostra Gastronòmica de l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

Capturen a l'Estany d'Ivars i Vila-sana un silur de 120 quilos
comentaris