21.11.2019 |
Territoris.cat

El Consorci de l'Estany qüestiona la idoneïtat de l'àrea de lleure que ha construït l'Ajuntament de Vila-sana

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, ha emès arribar un informe al departament de Territori i Sostenibilitat, per tal que dictamini si l'espai s'ajusta al Pla de protecció del parc natural.

L'àrea de lleure habilitada per l'Ajuntament de Vila-sana, amb els plafons informatius
L'àrea de lleure habilitada per l'Ajuntament de Vila-sana, amb els plafons informatius
El Consorci de l'Estany qüestiona la idoneïtat de l'àrea de lleure que ha construït l'Ajuntament de Vila-sana

L'àrea de lleure que l'Ajuntament de Vil-sana ha construït en una parcel·la, de la seva propietat, i que es troba dins de l'àmbit del Pla de protecció de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, ha generat dubtes sobre la seva idoneïtat als responsables del Consorci que gestiona el Parc Natural.

El consistori de Vila-sana va habilitar una zona de pícnic, en la que hi ha plantat arbres, ha col·locat bancs i taules així com uns plafons informatius, en una parcel·la amb vistes a l'Estany. Aquesta zona forma part d'un recorregut de vint quilòmetres senyalitzats, per al foment de l'activitat física i el lleure, que forma part del projecte Viure al Poble, que ha desplegat recentment el municipi de Vila-sana.

Tot i així, el Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, considera que aquest espai no s'ajusta al Pla especial de protecció, i per aquest motiu ha informat al Departament de Territori i Sostenibilitat d'aquesta actuació per tal que l'avaluï i si s'escau, n'ordeni la restitució de la realitat física preexistent.

Zona Lleure Vila-sanaEl president del consell comarcal del Pla d'Urgell Josep Maria Huguet, ha explicat que quan es van assabentar de la intenció d'habilitar l'àrea de lleure van demanar a l'alcalde de Vila-sana que demanés permís al consorci per fer-la però que ell va considera que no calia en tractar-se d'un terreny de propietat municipal. En aquest sentit, Huguet ha assegurat que malgrat ser municipal, al terreny no s'hi pot fer el que vulgui, ja que hi ha veïns a la zona amb terrenys on també hi han volgut portar a terme algun tipus d'actuació i se'ls ha denegat el permís. Huguet ha afegit que l'àrea contradiu la normativa, ja que des de l'estany es poden veure els vehicles que hi ha aparcats, per exemple, a banda de quedar fora de la regulació del mateix espai. Per tot plegat, ara esperen un pronunciament d'Urbanisme i si finalment aquest indica que l'àrea de pícnic no hi ha de ser, demanaran a l'Ajuntament de Vila-sana que restitueixi l'espai tal com estava.

Per la seva banda, l'alcalde de Vila-sana Joan Sangrà, ha explicat que aquesta polèmica s'ha creat per un assumpte intern que s'ha acabat difonent de mala manera a través d'una nota de premsa. Per aquest motiu, ha dit que creu que no té ni cap ni peus i ha assegurat que només s'ha demanat l'opinió a través d'una consulta a Territori i Sostenibilitat.

Els responsables del Consorci argumenten que el Pla d'Usos i Gestió de l'estany es va dissenyar amb la voluntat de protegir al màxim l'entorn natural de l'Estany, destacant que només hi hauria dos accessos amb aparcaments a l'estany, un a Vila-sana i l'altre a Ivars d'Urgell, als que s'hi va afegir recentment l'accés al Centre d'Interpretació de Cal Sinén, que queda al bell mig dels dos termes municipals.

Comentarios