28.10.2021 |

Continua la croada pel transport escolar al Pla d'Urgell

Quan es va inaugurar l'institut La Serra, als afores de Mollerussa, els alumnes que no el tenien com a adscrit no havien tingut mai cap problema per utilitzar el transport escolar, però des del curs passat, la situació ha canviat
Reivindiquen millores en el transport al Pla d'Urgell
Reivindiquen millores en el transport al Pla d'Urgell
Continua la croada pel transport escolar al Pla d'Urgell

Una setantena de famílies de diferents municipis del Pla d'Urgell encara no saben si disposaran de transport escolar per curs que ha de començar en uns dies, els mateixos pares que durant el passat curs van moure tots els fils possibles per poder aconseguir els desplaçaments als centres educatius de Mollerussa, la majoria d'ells de cicles postobligatoris i professional que es cursen al campus del Parc de La Serra.

Des de l'Institut La Serra i les Ampes s'ha reclamat al Consell Comarcal del Pla d'Urgell que prengui mesures al respecte, ja que des de l'any 1996, quan es va inaugurar l'institut La Serra, als afores de Mollerussa, els alumnes que no el tenien com a adscrit no havien tingut mai cap problema per utilitzar el transport escolar, però des del curs passat, la situació ha canviat i ara es troben que no tenen cap opció d'accés a aquesta zona educativa que no disposa d'una línia regular de transport públic que hi accedeixi des dels pobles de la comarca ni tampoc existeixen autobusos des de la ciutat. 

Les famílies s'han hagut d'espavilar per trobar solucions a l'accés als centres educatius, ja que en la mateixa zona hi ha l'INS Mollerussa, on es cursen cicles

Institut La Serra de Mollerussa.S'ha fet servir el transport privat o places lliure de transport escolar dels pobles amb alumnes adscrits, havent de pagar però, dos tiquets d'anada i tornada. Fins a l'any passat, la utilització de les línies finançades per Educació i gestionades pel Consell Comarcal ha estat l'única solució "equitativa i sostenible", segons la plataforma, per no saturar de vehicles privats el parc.

Però aquest estiu, gairebé per casualitat, diuen, les famílies s'han assabentat que el consell deixaria d'allargar les línies procedents de Vila-sana i Golmés, que paraven a un altre institut de la ciutat, el Mollerussa IV, i que arribaven a la Serra, al·legant que ja no hi hauria alumnes d'aquestes poblacions que tinguessin com a centre adscrit l'Institut La Serra i que, per tant, ja no tenien l'obligació legal de facilitar-los un transport. Igualment, afirmen que els alumnes postobligatoris de Torregrossa, tampoc sabien si tindrien places suficients per poder pujar al bus que porta l'alumnat d'ESO a la Serra.

Inici del curs INS Mollerussa IV @JosepAPérezPer la seva banda el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panades ha insistit en el fet que l'ens comarcal no té competències, tan sols gestiona el transport escolar, de la mateixa manera que ho fa amb les beques menjador. Panadés ha assegurat que el departament d'Educació té molt clar que el transport és per alumnes de cicles obligatoris fins a l'ESO, en el batxillerat es considera postobligatori. Per altra banda un número considerable els alumnes que reclamen el transport són de Mollerussa per la qual cosa estaven adscrits a l'INS Terres de Ponent, però -legítimament van decidir cursar ESO a l'INS La Serra- per la qual cosa no disposen de transport en el moment que cursen Batxillerat, afegeix Panadés.

El president  afegeix que quan es va habilitar l'INS Mollerussa IV, s'hi van adscriure els alumnes de Golmés i Vila-sana, però alguns joves d'aquests municipis ja havien començat l'ESO al Campus de La Serra, per aquest motiu els autobusos paraven a la capital del Pla d'Urgell, i continuava fins a La Serra, la qual cosa aprofitaven altres alumnes. Aquest curs els estudiants de Golmés i Vila-sana comencen el batxillerat per la qual cosa no és obligatori el transport, i Educació deixarà als estudiants d'ESO d'aquests municipis a l'INS Mollerussa IV, i la resta d'estudiants de postobligatori ja no tindran mitjà de transport a La Serra.

El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell ha afegit que s'ha damnat al departament d'Educació que pogués mantenir aquest curs el trasllat dels alumnes de cicles postobligatoris al campus de La Serra. 

Des del Campus de La Serra on estan ubicats l'INS Mollerussa - al voltant de 700 alumnes- i l'INS La Serra - al voltant de 400 alumnes  i el centre especial Siloé, es reclama una línia de transport, almenys des de Mollerussa, els alcaldes de la comarca afectats han mantingut algunes reunions per mirar de trobar una solució, segons ha explicat Panadés.

Continua la croada pel transport escolar al Pla d'Urgell
comentaris