17.01.2022 |
Territoris.cat

La doble collita d’ordi i panís pastone s’ha consolidat entre els socis de la cooperativa

La sembra del cereal d'hivern en una finca de la Cooperativa d'Ivars
La sembra del cereal d'hivern en una finca de la Cooperativa d'Ivars
La doble collita d’ordi i panís pastone s’ha consolidat entre els socis de la cooperativa

La Cooperativa d'Ivars d'Urgell fa uns quants anys que aposta per la recerca i la innovació dins del món agrícola. Un dels projectes més ambiciosos de la cooperativa ha estat la implantació d'un model de doble collita d'ordi d'hivern i panís pastone que ha esdevingut un referent dins de la zona de Ponent.

El panís pastone és un tipus de panís que permet la producció d'un producte làctic derivat de la seva fermentació. Aquest producte és beneficiós per al bestiar, ja que millora la seva salut intestinal i n'augmenta la resistència a les malalties

Segona collita Cooperativa d'IvarsD'aquesta manera, la Cooperativa d'Ivars va voler apostar per aquest cultiu que beneficiava als socis agricultors pel que fa a la implantació agronòmica i també als socis ramaders, ja que garantia una millor alimentació animal. La idea era que els agricultors sembressin l'ordi al desembre i el recollissin l'última setmana de maig per sembrar el panís en els dies següents i recollir-lo a l'octubre.

El projecte es va engegar l'any 2013 amb una prova a la finca del Prat de Boldú plantant primer ordi i després panís pastone. Els bons resultats van portar a la cooperativa a voler estendre aquest mètode a altres plantacions de manera que pogués esdevenir un motor dins del sistema Segarra-Garrigues, tot i que al Prat de Boldú es rega amb aigua del canal d'Urgell.

Durant l'any 2015 es va presentar el pla del doble cultiu en diferents jornades al mateix temps que es va duplicar la superfície cultivada respecte a l'any anterior

Preparació de Pastone en una explotació ramaderaLa cooperativa va seguir apostant per la recerca i el desenvolupament dins del món agrari i l'any 2016 van obrir l'edifici de Control de Qualitat on, a banda d'altres línies de treball, es realitzen balanços nutricionals del pastone per saber la quantitat idònia per a cada animal.

L'any 2013 les entrades de Pastone van ser de 3.712 tones, quantitat que ha anat augmentant fins a les més de 15.000 tones recol·lectades l'any 2017 en un total de 37,63 hectàrees.

Planta del brócoli Cooperativa IvarsNou projecte pilot de segona collita amb hortalissa

La Cooperativa d’Ivars ha iniciat aquest mes d’agost un nou projecte de recerca que consisteix a sembrar bròcoli en una finca de 30 hectàrees. Aquesta actuació es dur a terme amb l’objectiu d’incorporar l’hortalissa al projecte de doble collita, tal com es va fer amb el panís pastone. Segons el tècnic agrícola de la Cooperativa, Jaume Pané, s’ha optat pel bròcoli, en tractar-se d’una de les varietats d’hortalissa més resistent, de cultiu força senzill, faci’l de manipular i de congelar. Pané va afegir que el projecte també estudia els canals de distribució que està previs que es faci a través de circuits especialitzats, per aquest motiu la cooperativa ivarsenca ha mantingut contacte amb una central de distribució de Navarra. Els productors que es puguin acollir al nou projecte de doble collita amb bròcoli no haurien de fer cap canvi en els sistemes de reg.

La doble collita d’ordi i panís pastone s’ha consolidat entre els socis de la cooperativa
comentaris