El Pla d'Urgell es converteix el l'epicentre de l'Ecoturisme internacional

El Fòrum ENS tindrà com a tema central redescobrir els espais naturals, i arriba en un moment en que les activitats a l'aire lliure estan en alça, tal i com s'ha demostrat després dels confinaments per la COVID
Presentació del Forum Ecoturisme Pla d'Urgell ©JosepAPérez
photo_camera Presentació del Forum Ecoturisme Pla d'Urgell ©JosepAPérez

El Pla d'Urgell reunirà els dies 6 i 7 d'abril als agents del sector ecoturistic nacional i internacional en el marc del Fòrum Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat (ENS), una convocatòria que preveu la participació de més de 180 assistents, i que tindrà el centre logístic al centre d'interpretació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana i a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell.

Aquest divendres la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech ha presentat el, programa del Fòrum ENS acompanyada del president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés, els alcaldes de Vila-sana Joan Ramon Sangrà, i d'Ivars d'Urgell Joan Carles Sánchez. També han participat en la presentació tècnics, i representants d'altres administracions i entitats lleidatanes que participaran en e l'ENS.

Presentació del Forum Ecoturisme Pla d'Urgell ©JosepAPérez 2
Presentació del Forum Ecoturisme Pla d'Urgell ©JosepAPérez 2

Domènech ha explicat que “en aquest Fòrum es buscarà donar resposta a quatre reptes clau: sostenibilitat, inclusivitat, salut i guiatge”. La responsable de l'àrea de turisme del Govern ha recordat que el primer pla estratègic d’ecoturisme en un territori es va fer a Catalunya ara fa 25 anys, al Delta de l’Ebre: “va ser el primer de l’Estat i uns dels primers d’Europa, evidenciant la importància de l’ecoturisme pel nostre país”.

En cadascuna de les edicions del Fòrum ENS que s’han fet fins ara s’han dissenyat programes per treballar en problemàtiques plantejades des de la Taula d’Ecoturisme 

Marta Domènech, ha destacat que el Fòrum arriba en un moment que les activitats a l'aire lliure "estan en alça", tal com s'ha demostrat després dels confinaments per la covid-19. El tema principal de la trobada serà el de "redescobrir els espais naturals" i a banda dels representants internacionals que hi haurà a la primera jornada, també es debatran qüestions com al dels 20 anys de la carta europea del turisme sostenible.

L'Espai Cultural dels Canals d'Urgell ©Territoriscat
L'Espai Cultural dels Canals d'Urgell ©Territoriscat

Rafel Panadés ha assegurat que “la candidatura que vam presentar per optar a ser amfitrions d'aquesta trobada és la nostra millor carta de presentació comarcal:  paisatge amable, aigua anhelada i tradició a la taula. I amb aquests eixos hem construït un discurs que incardina amb totes i cadascuna de les diferents propostes turístiques que cada municipi aporta a aquesta riquesa compartida. Estem segurs que el Fòrum serà un gran aparador per focalitzar les potencialitats del Pla d'Urgell en ecoturisme”.

El cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, ha destacat l'oportunitat que suposa el Fòrum per al conjunt d'una demarcació que precisament compta amb privilegiats espais naturals, com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici, diversos Parcs Naturals i també els Espais Naturals de Ponent. Alegre ha recordat que la pandèmia ha fet valdre tots aquests destins i ha remarcat que l'ecoturisme és "responsable i minimitza l'impacte en l'entorn" així com que dinamitza l'economia local.

Cal Sinén - Estany d'Ivars i Vila-sana ©Territoriscat
Cal Sinén - Estany d'Ivars i Vila-sana ©Territoriscat

El director tècnic de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, Rafel Rocaspana, ha destacat la necessitat d'abordar aspectes com el de la gestió de l'ecoturisme, sobretot en entorns com l'estany, on ja fa temps que s'hi treballa, per tal d'oferir "qualitat" als visitants que hi arriben contínuament. De fet, des de principis d'any ja han rebut prop de 25.000 visites i en aquest sentit, Rocaspana ha alertat dels perills de la massificació i la necessitat de cuidar els espais naturals per evitar que s'acabin degradant.

Programa de fórum

La concocatória ENS inclourà ponències, taules de debat, sessions de treball participatives i una àgora de projectes, amb l’objectiu d’identificar i afrontar el nous reptes de l’ecoturisme a Catalunya. Una de les ponències destacades serà la que realitzarà la directora general de Turisme per detallar les primeres passes que s’estan fent per posar en marxa un pla d’ecoturisme a Catalunya. Així mateix, Marianela Camacho i Masaru Takayama, representants internacionals de la Global Ecotourism Network, protagonitzaran la sessió “Un diàleg global per redescobrir els nostres espais naturals: Dues dècades d’ecoturisme”.

  

Comentaris