23.10.2021 |
Territoris.cat

L'Arxiu Comarcal presenta l'exposició sobre el cadastre borbònic de Patiño

L’exposició està basada en 11 panels de gran format, la qual vol donar a conèixer la incidència que aquest nou model tributari va tenir a les poblacions de les vegueries de les terres de Lleida i dels Pirineus.

Exposicio Fiscalitat Borbonica a l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell
Exposicio Fiscalitat Borbonica a l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell
L'Arxiu Comarcal presenta l'exposició sobre el cadastre borbònic de Patiño

L'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell ha inaugurat aquest divendres l'exposició el cadastre borbònic de Patiño, una mostra que s'emmarca en la commemoració del Tricentenari, que es du a terme des de l'equipament comarcal, amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de Lleida. Una mostra que romandrà oberta fins al 15 de gener.

Exposicio Fiscalitat Borbonica a l'Arxiu Comarcal del Pla d'UrgellL'acte inaugural l'han protagonitzat el catedràtic de la Universitat de Lleida Gaspar Feliu i el director de l’Arxiu Històric de Lleida Joan Farré, que han parlat sobre el cadastre i el sistema fiscal borbònic després de 1714, i del cadastre de Patiño. A l'acte inaugural, hi han assistit el president del Consell Comarcal Josep Maria Huguet i l'alcalde de Mollerussa Marc Solsona.

Entre les conseqüències més destacades de la Guerra de Successió figura l’establiment a la Corona d’Aragó mitjançant el Decret de Nova Planta de 1716 d’un nou sistema de govern i d’administració destinat a substituir les tradicionals institucions catalanes. D’aquest model en destaca el nou sistema tributari, el Cadastre, que tenia com a premisses la centralització administrativa, l’abolició dels furs i privilegis de València, Aragó, Mallorca i Catalunya i l’administració directa des de Madrid mitjançant les Capitanies Generals, les Audiències i les Intendències.

L’exposició, basada en 11 panels de gran format, vol donar a conèixer la incidència que aquest nou model tributari va tenir a les poblacions de les vegueries de les terres de Lleida i dels Pirineus, amb incidència al territori del Pla d’Urgell, el qual contribuïa d’una manera molt dura a la fiscalitat borbònica.

L'Arxiu Comarcal presenta l'exposició sobre el cadastre borbònic de Patiño
comentaris