30.11.2022 |
Territoris.cat

L'economista Gay de Liébana defensa a Ivars d'Urgell l'augment de l'activitat agrària i ramadera

El professor d'Economia a la UB omple de gom a gom la sala de la Cooperativa d'Ivars, en una xerrada emmarcada en el centenari de la societat

Gay de Liébana, en els actes del Centenari de la Cooperativa d'Ivars
Gay de Liébana, en els actes del Centenari de la Cooperativa d'Ivars
L'economista Gay de Liébana defensa a Ivars d'Urgell l'augment de l'activitat agrària i ramadera

El professor d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat de Barcelona José M. Gay de Liébana, va ser protagonista, aquest dilluns, d’una nova xerrada en el marc de les activitats del Centenari de la Cooperativa d’Ivars. L’interès en les aportacions de l’economista van omplir la sala d’actes.

L'expert exposa l'enorme descens de la mà d'obra en els últims 50 anys al sector agrícola i ramader

En el seu anàlisi del sector agrari i ramader, l'expert en economia va exposar l’enorme descens de la mà d’obra en els últims 50 anys, passant del 40,5%  d’ocupació el 1960, al 4,0 % actual. Aquest fet estructural, va suposar en els primers anys un predomini de la indústria en l’àmbit espanyol, fins a arribar avui en dia amb un 79% de l’ocupació concentrada en el sector serveis, dada que, segons Gay de Liébana, és preocupant per l’estructura econòmica d’un país. Així mateix, va comentar que en un sector com l’agrari i ramader amb el qual Espanya és líder i referent, caldria un augment d’activitat, ja que en l’actualitat només concentra el 2,2 % del PIB.

Prop de 300 persones van omplir la Sala d'Actes de la Cooperativa d'Ivars per assistir a la xerrada de Gay de Liébana que tenia per títol  Analitzant la realitat econòmica d’Espanya a la tardor del 2015. L’assignatura pendent del camp espanyol. Enrique Aguado, auditor de comptes, i Josep Boqué, director financer de Cooperativa d’Ivars, van ser els encarregats de presentar el ponent, en una nova sessió del Cicle de Tertúlies englobat dins els actes de l’ANY del CENTENARI de la cooperativa.

Concreta la dràstica baixada dels ingressos per llar en els darrers anys i que el 20% dels aturats d'Europa són espanyols

En el marc de la conferència, l'economista ha tractat diferents aspectes com l’anàlisi i comparativa de la situació econòmica de diferents països a escala mundial, o també l’evolució dels impostos i les cotitzacions socials en l’àmbit espanyol. Entre les dades proporcionades, va concretar la dràstica baixada dels ingressos per llar en els darrers anys, així com l’alt percentatge d’atur a Espanya, suposant que un 20% dels aturats d’Europa són espanyols. A més, va fer un incís en el progressiu envelliment de la població i en la necessitat de remodelar el sistema de pensions i també l’organització del sistema polític espanyol, amb la prioritat d’aprimar d’urgència el que ell ha anomenat la indústria política.

L'economista Gay de Liébana defensa a Ivars d'Urgell l'augment de l'activitat agrària i ramadera
comentaris