08.12.2021 |
Territoris.cat

L'Estany d'Ivars i Vila-sana commemora 10 anys de la recuperació amb 16 activitats

Joan Reñé i Antoni Siurana obren la pala per omplir l'Estany d'Ivars i Vila-sana
Joan Reñé i Antoni Siurana obren la pala per omplir l'Estany d'Ivars i Vila-sana
L'Estany d'Ivars i Vila-sana commemora 10 anys de la recuperació amb 16 activitats

Commemoració de la primera dècada de l'ompliment de l'Estany

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, ha programat un seguit d'activitats fins al mes de setembre que han de ser un al·licient  per participar i conèixer aquest espai en el bell mig de la plana. Actes que començaran el dissabte 6 d'abril amb una Jornada de Portes obertes al Centre d'Interpretació de Cal Sinén, amb un vermut i tast de la Cerveseria de Belianes Matoll. El Diumenge 7 d'abril hi haurà un esmorzar de tros, amb la presència de la Foodtruck La Carraca, i tot seguit una caça de tresors de l'Estany, per acabar amb una plantada d'arbres.

Aquests actes coincidiran amb la Fira de l'Estany que se celebra a Ivars d'Urgell, en la mateixa data, 6 i 7 d'abril.

 El programa continuarà fins al 23 de setembre amb un programa que inclourà, tallers, exposicions, música, salut, esport, cultura, natura, gastronomia, per a tots els públics.

Podeu descarregar el programa d'activitats en aquest enllaç

Imatge dels conreus que inundarien el nou Estany

Breu història de la recuperació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

Tal dia com aquest divendres 29 de març, un bon grapar de plaurgellencs amb les autoritats del moment, gaudien d'una imatge esperada des de feia més de 50 anys, veure l'Estany d'Ivars i Vila-sana recuperat. Una gran festa que inaugurava un espai natural que havia estat referent a tota Catalunya, com a l'estany d'aigua dolça més gran del país.

Acte del 29 de març del 2009, amb l'Estany omplertL'Estany va sorgir al voltant de l'any 1861 amb la construcció del Canal d'Urgell, configurant una llacuna de més de 135 hectàrees, en la que ràpidament es van establir una gran quantitat d'aus, mamífers i espècies de peixos. Lloc de pelegrinatge, caceres, pesques, i un gran nombre d'actes lúdics, fins i tot destí de moltes passejades de nuvis i també alguna celebració matrimonial, que acabava amb un recorregut en barca. 

Tot i la gran estimació que tenia el territori per l'espai natural, als anys 50, el règim franquista va ordenar dessecar la llacuna, expliquen que per interessos especulatius, i amb el temps la bassa es va convertir en camps de conreu. Així i tot va quedar en el col·lectiu popular la voluntat de tornar a recuperar la llacuna.

Veins d'Ivars que van conèixer l'antic EstanyEl 19 de febrer de 1993, aquest interès popular i la tossuderia d'uns quants plaurgellencs encapçalats per l'alcalde d'Ivars d'Urgell, Ramon Maria Guiu, donava el tret de sortida a la recuperació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana amb la signatura d'un protocol per iniciar els treballs. El 21 de juliol del 2002 es presentava públicament el Consorci que havia de gestionar el recuperat espai natural, i l'any 2003 s'iniciaven els treballs en els conreus de la bassa.

El 28 de novembre del 2005, el conseller d'Agricultura Antoni Siurana, acompanyat del president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Joan Reñé, l'alcalde de Vila-sana, Joan Ramon Sangrà, i Victor Costa, en representació de l'alcalde d'Ivars d'Urgell, Ramon Maria Guiu, que en aquella data no va poder assistir a l'acte simbòlic d'obrir la pala que donava inici a l'ompliment de l'Estany.

L'Estany d'Ivars i Vila-sana commemora 10 anys de la recuperació amb 16 activitats
comentaris