L’IEI presenta el llibre ‘Els orígens de l’atletisme a les terres de Ponent’, de Jaume Suau

L’IEI presenta el llibre ‘Els orígens de l’atletisme a les terres de Ponent’, de Jaume Suau
photo_camera L’IEI presenta el llibre ‘Els orígens de l’atletisme a les terres de Ponent’, de Jaume Suau

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs va acollir ahir la presentació del llibre ‘Els orígens de l’atletisme a les terres de Ponent: els cóssos de la Cordera (1431-1960)’, obra de Jaume Suau Castro.

La presentació ha comptat amb la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, i de l’autor del volum, i ha anat a càrrec de Carles Feixa, catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat Pompeu Fabra i autor del pròleg. Suau és professor de Didàctica i Organització Escolar a la UdL, i professor a l’INS La Serra Mollerussa. També hi han assistit noms il·lustres de l’atletisme lleidatà, com Luis García Serna ‘Paganini’.

L’IEI presenta el llibre ‘Els orígens de l’atletisme a les terres de Ponent’, de Jaume SuauL’obra és un recull dels fets i esdeveniments més significatius en l’evolució de les curses a peu a les comarques de Ponent, prestant una especial atenció a les primeres manifestacions de pedestrisme que, sota el nom de cós o cursa de la cordera, tenien lloc en diferents indrets en dates assenyalades, com ara les festes majors. Tot plegat va desembocar en el que ha estat l’atletisme modern, amb la creació de les primeres proves atlètiques ja més oficials i la posada en marxa de l’activitat dels clubs relacionats amb l’atletisme.

El llibre forma part de la prestigiosa col·lecció Xicar-llibres d’història, un fet que ha volgut remarcar Rosa Pujol en la seva intervenció dient que l’obra també té un gran component històric, ja que fa un recorregut, del segle XV al XX, d’un espectacle que era programat en gairebé totes les festes majors de tots els pobles de les nostres comarques ben bé fins que l’atletisme no va ser considerat un esport reglat i federat. La vicepresidenta de l’IEI ha afegit que el llibre també conté una part molt atractiva, mirada des del municipalisme, perquè explica comarca per comarca, municipi per municipi, com programaven els cóssos a cada poble o ciutat, qui hi participava i com han anat evolucionant les curses a peu.

Comentaris