L’INS Terres de Ponent acomiada el curs amb una mostra interactiva sobre la Guerra Civil

Des de les àrees d'Història i Castellà les responsables, Montse Cucó i Anna Martínez respectivament mostren la seva satisfacció per la resposta de tots els agents del centre educatiu, i l'interès que ha despertat entre la resta d'estudiants, per aquest motiu es plantegen un nou repte pel pròxim curs amb la mirada posada en les dones i el franquisme
Exposició sobre la Gerra Civil a l'INS Terres de Ponent @JosepA.Pérez
photo_camera Exposició sobre la Gerra Civil a l'INS Terres de Ponent @JosepA.Pérez

Amb la voluntat d’anar més enllà de la matèria pedagógica el d'apartament d’Història de l’INS Terres de Ponent va proposar un projecte interactiu per tal d’involucrar als alumnes en la recerca de la memòria històrica més pròxima sobre el que va significar la Guerra Civil al Pla d’Urgell. Un projecte al qual també es va afegir el departament de Castellà.

El projecte pretenia que fossin els mateixos alumnes els que poguessin descobrir històries, personatges i fets del que va significar la contesa bèl·lica, una recerca que es pogués materialitzar en una mostra pel centre educatiu i per les persones que ho volguessin visitar.

Escenificació d'una aula escolar a l'INS Terres de Ponent @JosepA.PérezEn els passadissos de l’institut Terres de Ponent s’ha recreat l'aula d’una escola de l'època en la qual es troben un bon nombre dels estris que utilitzaven els estudiants, diferenciant els del bàndol república i el del règim nacionalcatòlic. En aquesta interpretació de l’escola hi va col·laborar l’escriptor Ton Solé autor del llibre Escoles i Mestres de la segona República juntament amb Esteve Mestre.

Exposició sobre la Gerra Civil a l'INS Terres de Ponent @JosepA.PérezEn el projecte també hi van participar l’estudiós del Front del Segre Pol Galitó i Joan Pinyol l’escriptor que reivindica el retorn de les restes del Valle de los Caidos.

Els alumnes han dut a terme una recerca de documentació, cartes, fotografies i premsa de l’època, que han trobat en els seus entorns familiars, el que ha suposat per molts d’ells conèixer una realitat que els havia quedat en l’oblit. Els joves han descobert el que va significar la represalia i l’exili i de la manera que van viure el front molts dels joves de l’època.

Exposició sobre la Gerra Civil a l'INS Terres de Ponent @JosepA.Pérez En una altra part de la mostra s’ha representat una trinxera, amb els sacs de sorra i les eines que feien servir els soldats, una redacció de corresponsalia de guerra d’un diari, armes i municions cedides per col·leccionistes de Mollerussa, fins i tot, una de les estudiants ha cosit una bandera republicana. Sorprèn en la mostra poder comprovar com podia ser una fossa comuna, una recreació que han dut a terme els estudiants amb tota mena de detalls, que han extret dels treballs de les diferents entitats que treballen per la Memòria històrica arreu de Catalunya.

La mostra estarà oberta fins al dia 31 per si algú té interès a visitar aquest interessantíssim projecte amb el qual han acomiadat el curs els alumnes de batxillerat de l’INS Terres de Ponent.   

Una mostra de fosa comuna l'INS Terres de Ponent @JosepA.PérezDes de les àrees d'Història i Castellà les responsables, Montse Cucó i Anna Martínez respectivament mostren la seva satisfacció per la resposta de tots els agents del centre educatiu, i l'interès que ha despertat entre la resta d'estudiants. Per aquest motiu es plantegen un nou repte pel pròxim curs amb la mirada posada en les dones i el franquisme.

Comentaris