21.10.2021 |
Territoris.cat

El compromís amb l’Amazònia del bisbe Casaldàliga, distingit pel Premi Ànima

El guardó s’atorga a l’Associació Araguaia, dirigida per la neboda del bisbe, Glòria Casaldàliga, continuadora de les seves causes socials i qui recollirà la distinció el proper 11 de desembre al Teatre de l'Amistat

Visita d'Àngel Pujol a Pere Casaldàliga al setembre 2009
Visita d'Àngel Pujol a Pere Casaldàliga al setembre 2009
El compromís amb l’Amazònia del bisbe Casaldàliga, distingit pel Premi Ànima

Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, han volgut reconèixer en la seva cinquena edició l’obra social duta a terme pel bisbe Pere Casaldàliga i el seu pla com activista pels drets dels camperols i dels pobles indígenes del Brasil, així com la seva tasca a favor del medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic amb la seva defensa de la supervivència de l’Amazònia. El reconeixement Abba Melaku s’ha atorga així l’Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga la qual és dirigida per la neboda de l’eclesiàstic, Glòria Casaldàliga, qui és continuadora de les causes socials i mediambientals impulsades pel bisbe mort el passat agost a 92 anys. L’acte de lliurament d’aquest reconeixement es farà el pròxim divendres dia 11 a dos quarts de 7 de la tarda al Teatre L’Amistat i seguint les restriccions marcades en prevenció de la Covid-19.

L'aforament serà limitat i caldrà reservar per assistir-hi a través d’un formulari

L’alcalde Marc Solsona i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, han donat a conèixer el veredicte del jurat d’aquests guardons que, amb caràcter honorífic i anualment, tenen per objectiu premiar la solidaritat tant en l’àmbit internacional i com també en el territori més proper.

Premis ànimaL’alcalde Marc Solsona i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, en la roda de premsa en què s'ha anunciat el guanyador del guardó -  Ajuntament de Mollerussa

L’acta de la decisió del jurat recull que la distinció s’atorga a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga per la lluita a favor del medi ambient i la contínua denúncia de la situació de l’Amazònia, així com per continuar impulsant i inspirant moviments socials pels drets i la justícia social a l’Araguaia on, gràcies a la tasca de l’eclesiàstic, s’han organitzat 15 comunitats rurals recuperades als grans latifundis que exploten la regió. 

Solsona ha explicat que amb aquest reconeixement es vol fer una contribució a la lluita en temes ambientals amb l’objectiu de preservar el medi i les cultures indígenes en les quals el primer món ha fet forat anul·lant-les. En aquest sentit, l’alcalde també ha indicat que aquest premi ens posiciona com una ciutat amb ànima solidària i ha remarcat que totes les causes que s’han reconegut en les darreres 4 edicions són causes vives amb conflictes que encara no estan tancats.

Per la seva part, Josep Maria Pujol ha remarcat el paral·lelisme entre la causa que es reconeix en aquest premi i la que defensa l’entitat que presideix donant suport a la tasca del missioner Angel Olaran a Etiòpia. 

L’alcalde i el president del CIS Ángel Olaran són membres del jurat del premi, del qual també en formen part el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila.

 

Les causes vives de les últimes edicions

L'any 2016 el jurat va premiar a l’ONG Defensa Civil Siriana (Cascos Blancs), pel seu compromís i labor humanitària a Síria; l’any 2017 es va distingir Meir Margalit, del Center for Advancement of Peace Initiatives de Jerusalem, per la seva lluita en defensa de la pau amb el poble palestí; l’any 2018 el guardó va recaure en l’activista Helena Maleno Garzón per la seva defensa dels Drets Humans dels emigrants que intenten travessar la Nediterrània des del Marroc; i l’any 2019 es va distingir l’economista colombià, Henry Acosta Patiño, per la seva tasca com a facilitador de la pau a Colòmbia.  

Visita d'Àngel Pujol a Pere Casaldàliga al setembre 2009

Reconeixement Ànima d'Honor Àngel Pujol

Els reconeixements Ànima sorgien del Centre d'Iniciatives Solidàries Àngel Olaran l'any 2016, tot just un any després del traspàs del seu fundador Àngel Pujol, en memòria del qual van néixer. L'entitat humanitària volia projectar la figura del cooperant mollerussenc, reconeixen la tasca d'altres persones i entitats d'arreu del món, dedicats a treballar per les persones, per mitjançar en conflictes o per denunciar injustícies. Aquest va sé l'objectiu que Àngel Pujol es va proposar amb el suport al missioner Àngel Olaran i la seva obra a Etiòpia.

Pujol, tenia un gran interès a conèixer a altres persones, entitats i ONG, que treballaven en l'àmbit de la cooperació, a Etiòpia Jangela, adia, a l'Índia Sonrisas de Bombay i fins i tot es va aventurar a viatjar fins a l'Amazònia per entrevistar-se amb el pare Pere Casaldàliga, el setembre del 2009. A Pujol l'entusiasmava poder compartir tertúlia amb persones que havien decidit dedicar la seva vida als altres. I aquesta és l'ànima dels reconeixements Ànima que enguany reconeix l'obra social duta a terme pel bisbe Pere Casaldàliga.

La memòria d'Àngel Pujol també reconeix la tasca de persones i entitats de Mollerussa i del Pla d'Urgell, en aquest cas propostes populars, que reconeixen diversitats de dedicacions en tots els àmbits de la societat. 
 

El compromís amb l’Amazònia del bisbe Casaldàliga, distingit pel Premi Ànima
comentaris