21.11.2019 |
Territoris.cat

L'Ajuntament de Bellvís obre al públic el Parc de les Monges

Nens i nenes de Bellvis i Els Arcs fan els primers jocs al Parc de les Monges
Nens i nenes de Bellvis i Els Arcs fan els primers jocs al Parc de les Monges
L'Ajuntament de Bellvís obre al públic el Parc de les Monges

El resultat de la consulta popular que l'Ajuntament de Bellvís va dur a terme l'any 2016, es va materialitzar aquest diumenge amb la inauguració del Parc de les Monges, un espai d'activitat i de lleure, que ocupa el solar de l'antic edifici del col·legi de la Sagrada Família. L'alcalde de Bellvís Joan Talarn va obrir l'acte amb el parlament i descobrint una placa commemorativa a l'antic edifici que havia tingut diferents usos al llarg dels anys. La placa que es va col·locar compta amb un codi QR, que conté informació històrica de l'edifici i l'ordre que el va gestionar. Dades que es poden consultar amb dispositius mòbils.

L'alcalde de Bellvís Joan Talarn descobreix la placa commemorativa del Parc de les MongesEls primers a accedir al Parc de les Monges van ser els gegants Pere de Bellvís i Ermessenda de Montcada, que van aprofitar l'acte per donar inici a la commemoració del quart de segle del seu naixement i bateig, uns personatges que al llarg dels anys han presidit actes i celebracions, i han acompanyat a la colla gegantera i grallers arreu del territori català, portant el nom del municipi del Pla d'Urgell.

Entre un bon esmorzar i la visita als equipaments instal·lats, la quitxalla va poder gaudir dels primers jocs en aquest espai recuperat per a tots els bellvisencs

Història del Projecte

Es tracta d'una aposta urbanística del consistori, amb la voluntat de descentralitzar els espais lúdics i socials del poble, actualment concentrats entorn de la plaça Catalunya i el Passeig d'Urgell, i d'aquesta manera dinamitzar una nova zona del municipi.

La inauguració del Parc de les Monges, comporta la finalització del primer procés de participació popular de Bellvís i els Arcs. Ja que des de l'inici, amb la votació popular, i, després, en l'elaboració del projecte, sempre s'ha realitzat de manera participativa.

Placa commemorativa del Parc de les MongesEl 18 de setembre es va fer la consulta ​que de forma majoritària (dels 562 votants, 518 ho van fer favorablement, 38 en contra) va optar per enderrocar l'edifici existent, en situació de ruïna, i iniciar un procés de participació popular per fer propostes per a l'espai.

Durant el procés de participació, es van rebre moltes propostes parcials, sobre aspectes concrets que havia de tenir l'espai, i una desena de projectes complets, de veïns i veïnes que proposaven una visió global de la zona. Amb les idees sobre la taula, es van fer reunions amb els proposants per arribar a consensos, tot i que la majoria coincidien en molts detalls de les diferents propostes.

Un cop consensuat, es va demanar als tècnics del Consell Comarcal la redacció d'un avantprojecte inicial, que també es va presentar públicament. Tot segui, es van incorporar algunes aportacions indicades pels veïns en la presentació de l'avantprojecte. Finalment, els tècnics van tancar el projecte definitiu que es va realitzar en dues fases: una primera d'urbanització, l'any 2017, i una segona de col·locació dels sòls, instal·lacions i mobiliari urbà, 2018.

Comentarios