24.11.2020 |
Territoris.cat

Mollerussa autoritza l'enderroc de La Farinera amb l'oposició d'ERC

La Farinera al camí de Belianes de m Mollerussa 1
La Farinera al camí de Belianes de m Mollerussa 1
Mollerussa autoritza l'enderroc de La Farinera amb l'oposició d'ERC

L'Ajuntament de Mollerussa va autoritzar fa uns quinze dies l'enderroc de l'edifici de l'antiga Farinera, ubicat al camí de Belianes, al costat de la tercera séquia principal del Canal d'Urgell. L'immoble data del 1850 i durant anys va ser el centre de producció de farina del municipi fins que va quedar inutilitzat després de la Guerra Civil.

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va explicar que després de la sol·licitud d'enderroc del propietari es va encarregar al Departament de Cultura un informe no vinculant sobre el seu valor arquitectònic però aquest no quadra amb el que està inventariat amb el POUM on figura com a bé inventariat no catalogat però no està protegit. Segons Solsona l'estat de degradació i desmantellament de l'immoble van fer ja fa temps que l'equip de govern descartés la possibilitat de comprar-lo per rehabilitar-lo i donar-li algun ús.

L'informe de Culturano quadra amb el que està inventariat amb el POUM on figura com a bé inventariat no catalogat però no està protegit

MOLLERUSA. FARINERA DE SANT ANTONILa Farinera consta d'un cos central i dos annexos adossats que no són del mateix període de construcció. El cos central, que és el més antic, té tres pisos i obertures a cada planta menys a la inferior. L'estil és d'obra popular. Els veïns del poble i del voltant hi anaven a fer el pa fins després de la Guerra Civil quan va quedar inhabilitat.

El grup d'ERC de l'Ajuntament de Mollerussa va manifestar el seu rebuig a l'enderroc de l'edifici de la Farinera, basant-se en l'informe redactat pel Departament de Cultura de la Generalitat. Segons el portaveu republicà Engelbert Montalà, es tracta d'un edifici singular que forma part del patrimoni local, del que pràcticament no en queda cap vestigi.

El grup republicà ha elaborat un projecte intercomarcal de vies verdes del Canal d'Urgell per fomentar el turisme de la comarca

Segons Montalà, la proposta d'ERC no pretén que el consistori assumeixi la titularitat i la responsabilitat de la restauració. Es tracta de buscar finançament per tal de poder conservar l'edifici, donat que el grup republicà ha elaborat un projecte intercomarcal de vies verdes del Canal d'Urgell per fomentar el turisme de la comarca. Segons el portaveu d'ERC aquest edifici es troba a l'inici de la banqueta de la tercera sèquia del Canal, per la qual cosa hauria de formar part de l'atractiu arquitectònic d'aquesta via.

Montalà ha assegurat que l'argument que l'edifici no es va preservar en la redacció del POUM, no es vàlid, ja que el consistori ha fet les modificacions urbanístiques que ha considerat oportunes en altres edificis. Montalà afegeix que dona la sensació que les modificacions s'accepten o no en funció de qui les demana.

El grup d'ERC ha demanat una reunió amb el propietari de l'edifici per tal de poder trobar una possible solució per conservar l'edifici.

Mollerussa autoritza l'enderroc de La Farinera amb l'oposició d'ERC
comentaris