Mollerussa preveu que 1.000 persones adquireixen coneixements de rescat cardíac

Desfibril·lador instal·lat en la piscina coberta
photo_camera Desfibril·lador instal·lat en la piscina coberta de Mollerussa

Mollerussa preveu que en un termini no massa llarg, un miler de ciutadans adquireixen coneixements per actuar en cas d'una emergència cardíaca, un projecte que s'inicia amb una primera formació en la qual participaran 16 persones que treballen al CAP, tècnics del SEM i també docents del Grau Mitjà d'Emergències Sanitàries, que es prepararan de la mà del Consell Català de Ressuscitació, entitat que ha signat un conveni amb l'Ajuntament de la capital del Pla d'Urgell.

L'objectiu d'aquest projecte pioner que s'emmarca dins el programa Mollerussa SmartLab és donar resposta en els primers cinc minuts d'una aturada cardíaca aprofitant la xarxa de desfibril·ladors que hi ha repartits pel municipi.

El Consell Català ofereix a les escoles la possibilitat de formar l'alumnat en aquesta matèria, una formació que aquest curs s'ha iniciat al Siloé de Mollerussa i a l'institut Terres de Ponent

Presentació del projecte de formació d'emergència cardíaca a MollerussaLes 16 persones seleccionades seguirà un mes de formació en Suport Vital Bàsic (SVB) i en desfibril·lació automàtica (DEA), una formació que se'ls oferirà de forma gratuïta i que està homologada en l'àmbit europeu, segons ha explicat el president del Consell Català de Ressuscitació, Manel Cerdà. En aquest sentit, també ha afegit que el 75% de les aturades cardíaques passen al mateix domicili o al seu entorn. Aquestes persones seran les encarregades d'impartir la formació, a la resta de ciutadans que estiguin interessats a adquirir aquests coneixements, que posteriorment passaran a formar part de la xarxa preparada per actuar en cas d'emergències d'aturades cardíaques.

Cal gent preparada a prop perquè com més aviat s'actuï majors són les possibilitats que la recuperació de la persona afectada sigui amb qualitat

Mollerussa instal·larà 3 nous desfibril·ladors que s'afegiran a la xarxa de 6 aparells que ja hi ha al municipi situats a l'Ajuntament, a la Policia Local, al Pavelló Poliesportiu, al Camp de Futbol, a la Piscina Coberta i a la Pista d'Atletisme.

El projecte pilot, que es desplega a Mollerussa, consisteix a crear la comunitat de rescatadors per validar la possibilitat de convertir Mollerussa en territori cardioprotegit. Pel que fa al repte tecnològic, caldrà comprovar el correcte funcionament de l'aplicació Cardionlive que geolocalitza persones que formen part de la xarxa de rescatadors i els indica la posició del desfibril·lador més pròxim perquè puguin actuar quan s'activa l'alerta d'emergència.

Comentaris