Mollerussa ret homenatge a un segle i mig de la Fira de Sant Josep

Fira de Mollerussa va reunir al Teatre l’Amistat a directors i personal de l’ens firal, i a responsables de l’administració local i provincial que han tingut relació amb la fira

Acte commemoració dels 150 anys de la fira de Sant Josep ©JosepAPérez
photo_camera Acte commemoració dels 150 anys de la fira de Sant Josep ©JosepAPérez

Sant Josep, en un segle i mig s’ha convertit en la fira catalana de la maquinària agrícola de referència, així ho van constatar aquest diumenge els responsables de Fira Mollerussa, Marc Solsona, i Xavier Roure, president i director respectivament de l’ens firal. Ambdós acompanyats del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn van presidir l’acte de commemoració de la trajectòria del certamen, en el Teatre L’Amistat.

En la convocatòria també hi van ser presents les persones que havien gestionat i dirigit la fira, personal de l’ens, així com una representació dels voluntaris i auxiliars que han col·laborat al llarg dels anys.

Acte commemoració dels 150 anys de la fira de Sant Josep ©JosepAPérez
Acte commemoració dels 150 anys de la fira de Sant Josep ©JosepAPérez

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, desgranava el sentit de la fira de Sant Josep utilitzant les lletres de l’esdeveniment: la F, de fortalesa pel fet de ser una eina generadora de riquesa; la I, il·lusió de la manera en què la ciutadania viu la prefira, la fira i la postfira sentin-se partícips, ja que és l’única fira professional que se celebra en trama urbana. R, de resistència, la capacitat d’adaptar-se a cada moment i a cada necessitat del mercat i de l’expositor; i l’A, ambició, perquè segons Solsona, no es pot arribar a 150 anys sense ambició, un poble com Mollerussa no podria competir amb els millors sense ambició; no es pot posar límits a l’ambició i aquesta és l’actitud clau per entendre la fira.

El president de Fira de Mollerussa, va destacar el suport de la Diputació de Lleida, reiterant que ha sigut l’única administració que ha donat suport a l’ens firal “fins aquest any que hauré de canviar el discurs, perquè han passat coses”.

Acte commemoració dels 150 anys de la fira de Sant Josep ©JosepAPérez
Acte commemoració dels 150 anys de la fira de Sant Josep ©JosepAPérez

Per la seva banda el president de la Diputació, Joan Talarn ha destacat el pes de la Fira de Sant Josep en la transformació econòmica del país, l’equilibri territorial i la generació d’oportunitats, de manera que, “150 anys després que l’Ajuntament de Mollerussa instaurés una fira ramadera que evolucionaria cap a industrial”, el certamen continua tenint efectes importantíssims “per a la ciutat, la comarca del Pla d’Urgell i el conjunt del territori lleidatà”.

Talarn ha assegurat que el certamen evidencía que les fires continuen sent motors econòmics imprescindibles, de generació de riquesa i de desenvolupament industrial i comercial, i que en el cas de Fira de Mollerussa, aquesta es manté “puntera i encaixa plenament en aquesta ‘terra d’oportunitats’ en què estem convertint les nostres terres amb l’esforç de tots plegats”.

Gala 150 anys Fira Sant Josep, Joan Talarn ©Diputació
Gala 150 anys Fira Sant Josep, Joan Talarn ©Diputació

Pel que fa al director de Fira de Mollerussa, Xavier Roure Xavier ha fet un recorregut pels seus dotze anys formant part de l’ens firal, primer dins del comitè organitzador, després com a vicepresident i, des del juliol del 2019, com a director. Roure ha fet un en sis en els darrers anys, com els més complicats, el 2020 l’any del “desencís” amb la pandèmia i la cancel·lació de la fira quan ja estava muntada; el 2021 ha assenyalat la “incertesa”, amb moments molt durs i en què es va haver d’ajornar la Fira de Sant Josep al mes de juny; el 2022 ha destacat la “transparència” per tal de recuperar la confiança dels expositors, i el 2023 “el canvi” per encarar els projectes de futur.

En el decurs de l’acte s’ha projectat l’audiovisual ‘Passat, present i futur de Sant Josep, la història de 150 anys de fira’ elaborat per Miquel Àngel Daviu i Nil Ortiz, que inclou imatges del director de cinema local Ramon Monfà.

També s’ha presentat el llibre ‘150 anys de Sant Josep. Les veus d’una fira’ obra del periodista mollerussenc Oriol Bosch, que ha comptat amb la col·laboració de la també periodista mollerussenca Helena Culleré.

Fira de Mollerussa també ha fet un reconeixement als alcaldes i alcaldesses de Mollerussa Toni Bosch, Teresa Ginestà i el mateix Marc Solsona, als presidents de la Diputació de Lleida  Joan Reñé, Rosa Maria Perelló i Joan Talarn, als presidents del Consell Comarcal del Pla d'Urgell Rafel Panadés, i als directors de Fira de Mollerussa Miquel Àngel Rivasés, Pere Gatnau, Poldo Segarra i Xavier Roure.

comentaris