07.12.2022 |
Territoris.cat

Mostra d'Oficis i Artesania: l'art de garantir la supervivència de la tradició

Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, imatge d'arxiu ©JosepAPérez
La filadora en la mostra d'Oficis de Fondarella.
Mostra d'Oficis i Artesania: l'art de garantir la supervivència de la tradició

El cabassaire, el picapedrer, la teixidora, el forjador de ferro, el bufador de vidre, la joiera artesana, la tintorera, el gravador artístic, l’espardenyer… Tots a quests són oficis que durant molts anys -i fins no fa tant- haurien format part de la quotidianitat dels nostres pobles, i que aquest diumenge 19 de maig podrem conèixer a la Mostra d'Oficis i Artesania de Fondarella. Figures essencials en el dia a dia d’unes èpoques que nosaltres Mostra d'Oficis i Artesania (2)potser encara hem pogut albirar, però que cada dia ens quedarien més lluny si no fos per excepcions com la que representa aquesta mostra, que aquest any arriba a la seva XIV edició capaç, un any més, de transportar-nos a temps que encara no havien topat amb la tecnologia industrial o digital, on la força humana i les mans encara eren les eines fonamentals en la producció i el treball. Tot, gràcies a la iniciativa d’aquest municipi de recuperar i assegurar la continuïtat de tot un patrimoni que s’ha anat transmetent entre les generacions.

Una escenificació que ens apropa a tots els oficis que feien possible el desenvolupament dels pobles i la vida, on també hi podran participar els visitants i que s’arrodoneix amb una quarantena de parades de venda de producte de proximitat, com ratafia, embotits, formatges, sabó i llonganissa de tupina, així com activitats paral·leles i tallers-demostració d’elaboració d’alguns productes com orelletes i caliquenyes, entre molts d'altres.

Com a novetat, aquest any s’ha recuperat també l’ofici del matalasser, amb tots els components del procés d’elaboració dels matalassos a partir de la llana d’ovella: també hi seran presents l’esquilador i la filadora. Centenars de persones visiten la Mostra d'Oficis Antics de Fondarella

I és que l’organització de la mateixa mostra ja és, en si mateixa, tot un art, ja que l’organització va haver de buscar per tot el territori les persones que fossin capaces, avui encara, de dur a terme aquestes tasques.

Tot un repte: no només han de tenir els coneixements, sinó que han de ser capaços d’executar-los com s'hauria fet ja fa tants anys.

Mostra d'Oficis i Artesania (3)

El matalasser el van trobar, després d’una vasta recerca, més a prop del que pensaven: a Menàrguens. Un home que seguia l'ofici del seu pare, i que va estar encantat de conèixer la mostra i participar-hi. El mateix va pasar amb l’esquilador i la filadora, que aquest dia mostraran i coordinaran les sedes habilitats per demostrar en directe que, d’una ovella -i durant molts anys només era així-, en pot sortir un matalàs. 

Demostració d'empacadora d'alfals manual a Fondarella.

A més, en la voluntat intrínseca de la mostra de conservar, promoure i transmetre aquests oficis i sabers tradicionals, els escolars de Minyons d’Urgell mostraran el seu projecte de curs que han realitzat entorn els oficis antics, en què han fet visites als punts del territori on aquests encara viuen, i han fet tallers on han elaborat productes artesans diversos que aquest dia podran veure’s a la mostra.

El petits poden experimentar amb els oficis antics, com el terrissaire.

Un projecte que confirma el caràcter singular d’una mostra i un poble que treballen conjuntament per confiar a les generaciones més joves tota una tradició i l’art de mantenir-la viva. Tal com haurien fet, efectivament, els nostres avantpassats.

Mostra Oficis Fondarella 2019

Mostra d'Oficis i Artesania: l'art de garantir la supervivència de la tradició
comentaris