19.01.2022 |
Territoris.cat

Neix a l’Estany d’Ivars la primera cria de tortuga des de la seva reintroducció

S’estima que arreu del territori queden probablement menys d’un miler d’exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l’Ebre, la Sèquia Major de Salou, el Baix Ter, i els estanys de Banyoles i Sils.

Tortuga estany 1
Tortuga estany 1
Neix a l’Estany d’Ivars la primera cria de tortuga des de la seva reintroducció

Una persona que visitava l'Estany d'Ivars i Vila-sana va localitzar recentment una cria de tortuga d'estany, una espècie protegida i en perill d'extinció que es va introduir en el Parc Natural el 2010. La localització de la cria en l'Estany, constata que l'espècie aquàtica s'està adaptant bé en aquest nou habitat.

Tortuga estany 2Els exemplars van arribar a la zona humida, en el marc del projecte que va impulsar el Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya - La Pedrera, el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida. La iniciativa tenia com a objectiu protegir una de les espècies més amenaçades, de les dues tortugues autòctones de Catalunya. S'estima que arreu del territori queden probablement menys d'un miler d'exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l'Ebre, la Sèquia Major de Salou, el Baix Ter, i els estanys de Banyoles i Sils.

Des que es va iniciar aquest projecte s'han alliberat una trentena de tortugues d'estany joves i adultes, totes procedents del CRARC. Algunes d'elles han estat criades en captivitat i també seleccionades genèticament per tal d'assegurar-se que es tracta d'una varietat pròpia d'aquesta zona.

L'objectiu d'aquest programa de reintroducció era aconseguir una població estable de tortugues d'estany en un hàbitat que es considerava prioritari per a la seva conservació.

Neix a l’Estany d’Ivars la primera cria de tortuga des de la seva reintroducció
comentaris