19.01.2021 |
Territoris.cat

El Pla intensifica les accions per incrementar el reciclatge

L’ens comarcal estudia implantar un sistema per identificar usuaris que no separin correctament 
<p>El Consell Comarcal del Pla d’Urgell iniciarà aquest dimecres una campanya a les xarxes socials per incrementar els índexs de recollida selectiva a la comarca i assolir l’objectiu d’assolir el 50% de reciclatge en la gestió dels residus municipals l’any 2020, tal com fixa la Comissió Europea, i, així mateix, fer un pas i superar aquest índex, tal com ha indicat el president de l’ens, Rafel Panadés. Actualment, el Pla d’Urgell se situa per damunt de la mitjana catalana amb un 45,68% de recollida selectiva. Per fraccions, la que més es recull és la fracció orgànica amb un indicador de 70 kg/habitant i any, seguida dels envasos lleugers amb 25kg/habitant i any.&nbsp;</p> <p>La campanya també vol evitar que la despesa que paguen els ajuntaments sobre els residus no reciclats i que van a l’abocador s’encareixi progressivament. Aquest cànon grava la fracció resta i, segons l’Agència Catalana de Residus, dels 41,3€/tona del 2019 passarà als 47,1€/tona al 2020.</p>
El Pla intensifica les accions per incrementar el reciclatge

Amb l'horitzó de la normativa Europea que entrarà en vigor a partir del 2020, que regularà de manera molt estricta l'entrada dels residus sòlits urbans (RSU) als abocadors amb un important increment de les taxes, El Consell Comarcal del Pla d'Urgell posa en marxa, la campanya No deixis rastre, que té com a objectiu superar el percentatge de recollida selectiva de cara al 2020, arribant al 50%, tal com fixa la Comissió Europea.

Rafel Panadés i Marta AnglarellUn objectiu que també respon a l'increment del cànon que l'Agència Catalana de Residus cobrarà als municipis per aquelles fraccions que no es reciclin correctament. Aquest preu grava la fracció de resta en 41,3 euros per tona, el 2019 s'incrementarà fins als 47,1 euros, mentre el 2024 portar un quilo de residus a l'abocador suposarà un cost de 78 euros.

El president del Consell Comarcal, Rafel Panadés ha destacat que la campanya té la voluntat de conscienciar a la ciutadania de la necessitat de reciclar correctament, i entendre que l'incivisme personal afectarà la resta de la població. Per aquest motiu, Panades ha afegit que al marge de les campanyes generalistes, l'ens comarcal estudia la manera de poder fer un seguiment per sancionar als usuaris que no dipositin les fraccions en el contenidor corresponent.

La campanya que arrenca aquest dimecres consisteix en cinc càpsules audiovisuals, en les quals es parodien comportaments incívics en la gestió de la brossa per tal de cridar l'atenció a l'espectador. S'incideix en la conscienciació i la importància de la separació dels residus, així com evitar que es deixin fora dels contenidors, missatges dirigits a diferents col·lectius.

El Pla intensifica les accions per incrementar el reciclatge
comentaris