08.12.2021 |
Territoris.cat

Xerrada del Doctor Ramon Tormo sobre la malaltia celíaca a Mollerussa

El Doctor Tormo va dur a terme una xerrada sobre la intolerància al gluten de les persones no celíaques, que organitzava l'Associació de Celíacs de Lleida amb el suport de l'establiment Celíac 100x100 de Mollerussa.

El Doctor Ramon Tormo amb els organitzadors de la xerrada sobre la intolerància de la lactosa.
El Doctor Ramon Tormo amb els organitzadors de la xerrada sobre la intolerància de la lactosa.
Xerrada del Doctor Ramon Tormo sobre la malaltia celíaca a Mollerussa

Aquest dissabte el Centre Cultural ha estat l'escenari de la xerrada La intoleràcia al gluten de les persones no celiàques, que ha impartit el Doctor Ramon Tormo, tota una autoritat en malalties de l'aparell digestiu i pediatria. Un acte organitzat per l'Associació de Celíacs de Lleida amb el suport de l'establiment Celíac 100x100 de Mollerussa.

Ramon Tormo explica, que la malaltia celíaca està considerada actualment com una malaltia de naturalesa auto immune que indueix una intolerància permanent a la gliadina del blat, i a les prolamines afins, com la ordeína de l'ordi i secalina del sègol en malalts predisposats genèticament; in vivo, actualment no hi ha evidències que la avenina de la civada sigui nociva en aquests malalts.

També s'ha pogut demostrar que aquests components del gra de blat, relacionats amb el gluten poden provocar manifestacions extra-gastrointestinals com malestar, cansament, fatiga, trastorns relacionats amb la manca d'atenció, o fins i tot un cert grau d'atàxia. 

Ramon Tormo, en una entrevista va explicart que menjar és un plaer, però de vegades ingerir determinats aliments, encara que siguin saludables, pot causar al·lèrgies o intoleràncies en el nostre organisme. De vegades la simptomatologia és clara, en altres no tant, però va fent efecte en la nostra salut. 

Tormo afegeix que la  llet és un aliment excel·lent, però en un estudi recent es demostra que el 14% de nens catalans no suporten bé la lactosa, al que cal sumar el 2% de la població infantil que és al·lèrgica a la proteïna de la llet de vaca. Mentre que el percentatge d'al·lèrgics o intolerants a la lactosa pot pujar al 34% en els adults.

Segons Tormo, la intolerància a la lactosa es pot produir per causes genètica: quan naixem, ja tenim programat quan caurà el nostre nivell de lactasa, que és indispensable per tolerar bé la lactosa. Tot es remunta a l'època primitiva.

El Doctor Ramon Tormo ha exercit en hospitals de Ginebra, París, Canadà i Barcelona, ​​on va ser responsable durant 35 anys de la Unitat de Gastroenterologia Pediàtrica i Nutrició. Quan va arribar l'edat de jubilar-se, va deixar el càrrec, però no la vocació, que el va portar a continuar visitant a nens i adults amb afeccions de vegades difícils de diagnosticar.
 

Xerrada del Doctor Ramon Tormo sobre la malaltia celíaca a Mollerussa
comentaris