Cervera ret homenatge a les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna

Acte en la fossa comuna del cementiri Cervera del 2017
photo_camera Acte en la fossa comuna del cementiri Cervera del 2017

Cervera organitza el dissabte 1 de setembre un acte d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil enterrades en la fossa comuna del cementiri local. En el decurs de l'homenatge es dura a terme una ofrena floral, es llegiran poemes i diverses interpretacions musicals.

En l'acte, està previst que participin familiars de les víctimes, i l'historiador Jordi Oliva, autor del treball de recerca de la identitat de les víctimes, dirigirà unes paraules al públic assistent

Fossa comuna en el cementiri de CerveraEn el decurs de l'acte es donarà a conèixer el treball que s'ha elaborat fruit de la proposta que en la trobada de l'any anterior va fer la senyora Paquita Burón, filla d'una de les víctimes, i que juntament amb el suport i la col·laboració del mateix Jordi Oliva i de Josep Miret s'han encarregat de recollir, corregir i revisar relats personals escrits per 17 de les famílies. Aquest treball està previst que surti publicat abans d'acabar l'any.

Enguany es commemora el 10è aniversari de la dignificació d'aquest espai, una iniciativa portada a terme l'any 2008 pel Memorial Democràtic de Catalunya i la Paeria de Cervera

La dignificació de la fossa comuna del cementiri de Cervera és un referent estatal pel que fa a la recuperació de la memòria històrica. El treball de l'historiador Jordi Oliva ha permès identificar les 417 persones enterrades a la fossa: víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols, presoners, refugiats, presoners del camp de treball de Concabella i del camp de concentració franquista de Cervera, entre altres.

comentaris