27.11.2022 |
Territoris.cat

El Festival Gargar converteix Penelles en Sala d'Art Rural permanent

Festival Gargar de Murals i Art Rural 2019
Festival Gargar de Murals i Art Rural 2019
El Festival Gargar converteix Penelles en Sala d'Art Rural permanent

A primer del 2016 trucava a la redacció de Territoris.cat, una xicota que es va identificar com a Mar López-Pinto per explicar-nos que a Penelles organitzarien al mes de maig un Festival de Murals que es diria GarGar. En primera instància un cert escepticisme, per la desconeixença de l'Street Art, tal com el va qualificar la Mar, i per altra la seva ubicació, a la Noguera, però així i tot ens va semblar una aposta valenta, i al territori qualsevol iniciativa de caràcter cultural havia de ser ben rebuda.

Des de Territoris, es va fer tota la difusió que va ser possible, i la primera edició va deixar bocabadats, en primer lloc als veïns, que van compartir amb els artistes, setmanes de treball i van veure com un bon grapat de murs del poble s'omplien de color i autèntiques obres d'art, i en segon lloc un gran nombre de visitants, molts d'ells van haver de localitzar aquest poble, que van fer una petita immersió en l'Street Art.

Al marge del vessant pictòric, el Gargar, ha completat el programa del cap de setmana, amb música, gastronomia, i cultura popular, tallers, presentacions literàries, o activitats infantils d'introducció a l'art mural, entre altres

Festival Gargar de Murals i Art Rural 2019 1Quatre anys més tard, Penelles s'ha convertit en una de les sales d'Art Urbà més grans de l'Estat, referent internacional, i espai de trobada, estada, i debat de grans artistes nacionals i internacionals d'aquest disciplina. En aquestes quatre edicions el nom de Penelles i de la Noguera a recorregut el món, i alguns dels artistes que han deixat la seva empremta en els murs penellencs, no solen sortir dels seus llocs d'origen.

Festival Gargar de Murals i Art Rural 2019 4Però tal com explica l'alcalde de Penelles, Eloi Bergós el Gargar ha permès situar el municipi en els circuits turístics, i culturals, el que ha permès dinamitzar l'activitat social i econòmica del poble i la comarca de la Noguera. També ha sigut una manera de demostrar que és possible combinar entorn rural i contemporaneïtat cultural i artística, un escenari que aporta un important valor afegit al territori lleidatà.

Festival Gargar de Murals i Art Rural 2019 3El Gargar2019 ha incorporat 24 noves obres, i també s'ha dut a terme la renovació de dos dels murals existents, segons ha explicat el codirector del Festival, Jordi Solsona, qui ha afegit que els artistes d'aquesta quarta edició han dut a terme les seves obres en localitzacions una mica més apartades del centre, però amb una gran visibilitat en l'accés al poble.

L'Associació L'Estel de Balaguer és una entitat d'àmbit comarcal de suport a les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca de La Noguera

El certamen d'enguany va presentar Nius GARGAR, un projecte adreçat a col·lectius sensibles que no tenen gaires oportunitats d'expres­sar-se artísticament. Es va triar l'Associació L'Estel de Balaguer, per treballar al llarg de quatre mesos, sota la coordinació de l'artista @llukutter, tècniques d'expressió plàstica per a desenvo­lupar la creativitat. El resultat del treball es va exposar a l'espai de l'Església Vella. 
 

El Festival Gargar converteix Penelles en Sala d'Art Rural permanent
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement