27.10.2021 |
Territoris.cat

Guissona mostra nous tresors de l'antiga Iesso

Destaca un cubell de fusta de més de 2.000 anys dels quals només se'n conserven cinc en tot l'Imperi Romà
Pla mitjà on es pot veure la galleda de fusta restaurada i exposada al Museu de Guissona, que es va trobar en un pou de l'antiga Iesso, submergida des de fa més de 2.000 anys, l'11 d'octubre de 2019. (Horitzontal)
Galleda de fusta restaurada i exposada al Museu de Guissona
Guissona mostra nous tresors de l'antiga Iesso

El Museu de Guissona mostra en una exposició temporal -fins a finals de novembre- els 'tresors' que estaven submergits en un pou que es va excavar durant la campanya de l'estiu de 2017 a l'antiga ciutat romana de Iesso.

Després d'un procés de recuperació i restauració al Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), es poden veure peces destacades com un cubell de fusta que servia per pujar aigua i dels quals només se'n conserven uns cinc d'iguals en tot l'Imperi Romà.

La campanya d'excavacions a l'antiga ciutat romana de Iesso l'estiu de 2017 va ser una de les més exitoses dels darrers temps gràcies a la descoberta d'un pou que es trobava a la zona de fora muralla del nucli habitat. Els arqueòlegs van fer el buidatge de les capes inicials i quan es van trobar amb l'aigua que hi havia a l'interior la van bombar i això va permetre accedir al fons i fer interessants troballes orgàniques que gràcies al fet que estaven submergides, s'havien conservat durant més de 2.000 anys.

Pla general on es pot veure el conjunt de restes faunístiques exposades el Museu de Guissona que es van trobar submergides a l'interior d'un pou de l'antiga Iesso romana, l'11 d'octubre de 2019. (Horitzontal)

Segons David Castellana, director del Museu de Guissona, la vila està ubicada sobre un aqüífer que sempre s'ha "mantingut estable", la qual cosa ha fet que el material que estava a l'interior dels pous de l'antiga ciutat romana s'hagi mantingut.

Castellana afegeix que es tracta d'un material molt "sensible" perquè porta 2.000 anys submergit i necessita un tractament específic, un cop recuperat, de forma immediata, mantenint sempre les condicions òptimes. 

 A finals de novembre, quan finalitzi la mostra, les restes es tornaran a enviar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per continuar sent estudiades. Una vegada acabats els estudis, retornaran de forma indefinida al municipi segarrenc per ser exposades al museu.

Pla mitjà on es pot veure la resta d'una sola de sabata exposada al Museu de Guissona comparada amb una sandàlia romana, l'11 d'octubre de 2019. (Horitzontal)

Guissona mostra nous tresors de l'antiga Iesso
comentaris