L'Aquelarre de Cervera continua sorprenent el públic amb espectacles creatius i innovadors

Segons els organitzadors de l'Aquelarre, aquesta edició ha sigut una de les més participatives, ja que s'hi ha comptabilitzat al llarg del cap de setmana al voltat de 25.000 persones

Carranquers la festa del foc a l'Aquelarre de Cervera
photo_camera Carranquers la festa del foc a l'Aquelarre de Cervera

Un espectacle aeri i mòbil, sostingut en l'aire però també amb els peus a terra, movent-se entre la marea de públic, va deixar bocabadat al públic de l'Aquelarre. Un espectacle en què l'eix principal ha tornat a ser la bruixa, en totes les seves formes i colors, màgies i poders. Bruixes verdes que emergeixen en trapezi d'un jardí edènic per sobrevolar els caps del públic, bruixes blanques i vermelles que s'obren pas entre la multitud a bord del seu hàbitat particular,  L'escorreguda del Masclecabro Aquelarre de Cerveraun blanc i pur, l'altre vermell i escopint foc. Bruixes negres de costat fosc i també bruixes grogues que es passegen al llom d'un drac mòbil que també s'obre pas entre el públic. Cada una amb les seves passions, debilitats i pors que interaccionen, es troben, es creuen i, d'aquest encreuament, neix el conflicte que desferma el mal, personificat en la imatge del Mascle Cabró, protagonista de l'Aquelarre, la festa més irreverent de l'estiu.

Un Mascle Cabró que ha fet acte d'aparició gronxant-­se per sobre el cap del públic, en un moment de màxima eufòria musical, amb una banda sonora creada per a l'ocasió per Carlos Monfort (Blaumut, Sílvia Pérez Cruz) i interpretada en directe per diferents músics de Cervera. El clímax, però, ha arribat amb el tercer acte, l'Escorreguda del Mascle Cabró. El protagonista de la festa ha aparegut altre cop dalt el trapezi, amb posat irreverent i actitud provocadora sobrevolant arran del públic, per acabar damunt el drac mòbil des d'on s'ha produït l'esperada Escorreguda.

Espetacles Aquelarre de CerveraTot l'espectacle ha estat pensat per ser vist en 360 graus, aprofitant les noves oportunitats que generava el nou emplaçament de l'Aquelarre, la plaça Pius XII, un espai molt més gran i amb més opcions de visibilitat que l'emplaçament tradicional de Cal Racó, tancat aquest any per obres al nucli antic. El canvi d'ubicació ha estat un dels reptes que ha hagut d'afrontar la direcció artística de l'Aquelarre, que en aquesta edició ha recaigut en Albert Parra, director de la companyia Alea Teatre, que s'ha posat al capdavant de la direcció artística per sisena vegada amb un espectacle amb segell propi, que juga amb la plasticitat i els elements més tradicionals de la festa.

Un muntatge que no s'entén sense la implicació de totes les entitats de Cervera, que participen i s'impliquen en aquest espectacle que mou al voltant de 400 persones: grups de percussió com Bandtokades, Sound de Secà o Bombollers, els Geganters, la companyia de teatre Fadunito i, com a part important de la festa, també la colla de Diables de Cervera Carranquers, peça clau de tot el desplegament de foc i pirotècnia de l'Aquelarre.

La festa arriba a les portes del seu 40è aniversari plenament, consolidada i atrau cada any més, visitants. Així, en aquesta edició augmenta l'afluència de públic, sobretot el dissabte d'Aquelarre, amb prop de 19.000 visitants en un únic dia i al voltant de 25.000 en els tres dies que dura la festa cerverina. També s'ha fet notar l'augment de visitants a la Fira del Gran Boc, situada als Patis de la Universitat, on el públic hi troba un espai més relaxat amb una desena de professionals de l'esoterisme i les teràpies alternatives, però també conferències, com la que ha ofert aquest dissabte el mediàtic Sebastià d'Arbó, i també tallers, com el de bruixeria casolana que ha ofert la professional Lidia Chalaux.

Una festa, a més, que en aquesta edició augmenta el seu pressupost, assolint els 190.000 euros (30.000 euros més que l'any anterior) i que es consolida amb un impacte econòmic a la ciutat de gairebé 1 milió d'euros.

El foc és, sens dubte, una de les parts essencials de la festa i l'Aquelarre és la cita més important del calendari de la colla de Diables de Cervera Carranquers. Durant els tres dies d'Aquelarre han cremat 360 kg de pirotècnia, que equivalen aproximadament a unes 12.000 'carretilles'. En aquesta ocasió, els diables locals s'han acompanyat de dues colles convidades, els Balls de Diables de Llorenç del Penedès i el Ball de Diables de Vilafranca del Penedès. La principal novetat, però, ha estat la primera Trobada de Bestiari Popular que ha organitzat Diables de Cervera Carranquers coincidint amb el 15è aniversari del Carranco Bilandó, una de les bèsties insígnia de la colla. Una trobada que ha reunit més de 500 persones i 5 colles convidades d'arreu de Catalunya. Els més petits de la casa també tenen la festa a la seva mida amb l'Aquelarret, que ha tingut lloc aquest dissabte a la tarda.

L'Aquelarre és la festa del foc i també de la música, amb cinc espais musicals gratuïts repartits en diferents punts de la ciutat que constitueixen una oferta musical per a tots els gustos. L'escenari de la plaça Pius XII és el que ha concentrat el volum més gran de públic, amb les actuacions de Strombers i Cor Roent, però també l'escenari de la Plaça Major, espai mític de l'Aquelarre que acull la ja tradicional actuació de La Salseta del Poble Sec. En aquesta edició, la formació ha dedicat un dels seus temes a la festa de l'Aquelarre, tot un símbol de la implicació de la banda amb la festa. A la plaça Major també hi ha actuat la banda Vergüenza Ajena. La plaça del Portalet també ha concentrat un gran volum de públic, amb les actuacions de Kaotiko, Tribut a Extremoduro i The Pink Goats i els amants del techno també han tingut la seva festa particular a l'espai Muralla, amb els Dj Ferry Sander, Dj Miquel Fontova, Dj Joe Lee i Dj Ivanet. De fet, en aquesta edició s'ha volgut potenciar l'apartat musical de la festa, com un atractiu més de l'Aquelarre. Així, en la jornada de divendres, també van passar pels escenaris de la festa la popular formació Itaca Band i la banda targarina La Terrasseta de Preixens.

Comentaris