A l'església de Santa Maria de Cervera es tornes a escoltar les 'Completes'

Les Completes del Santíssim Misteri, que estan declarades com a festa patrimonial d’interès nacional, són en realitat un evolució d’una composició sobre una altra oració del dia: les Maitines
Les Completas a Cervera ©PaeriaCervera
photo_camera Les Completas a Cervera ©PaeriaCervera

Les Completes del Santíssim Misteri, van ser el motiu per reunir novament un gran nombre de persones en el marc de l’església de Santa Maria de Cervera aquest dissabte. Una tradició que enguany s’ha tornat a fer de forma presencial després que el 2021 només es poguessin seguir en un formar virtual a causa de la pandèmia.

Les Completes del Santíssim Misteri, que estan declarades com a festa patrimonial d’interès nacional, són en realitat un evolució d’una composició sobre una altra oració del dia: les Maitines. Concretament, de l’últim Responsori de cada Nocturn de les Maitines del dia de l’Exaltació de la Creu (14 de setembre) segons el breviari romà d’abans del Concili Vaticà II. El canvi de nom es deu a l’habitual interpretació de l’obra a la tarda, horari de l’oració de les Completes.

Les Completas a Cervera ©Nuria Garcia
Les Completas a Cervera ©Nuria Garcia

Troballes recents demostren que també altres Responsoris i versos foren musicats, per bé que no van traspassar la història i no passaren a formar part de la tradició anual. Concretament, a l’AHC d’Igualada es conserva íntegre el primer Responsori del segon Nocturn, i alguna pàgina del segon Responsori del mateix Nocturn. Consta Salvador Vidal com a autor del primer i Joan Pont del segon, així que cal suposar que la coautoria de l’obra consistí en la repartició de les diferents parts, tot i desconèixer quines parts de les Completes actuals corresponen a cadascú.

Pel que fa a la música, la seva peculiaritat rau en la combinació entre la majestuositat d’alguns fragments i l’aire popular de músiques ballables.

Comentaris