30.11.2021 |
Territoris.cat

L'espectacle MEM inaugura el programa de 365 dies de la capitalitat Cultural de Cervera

Espectacle MEM Cervera Capital Cultura Catlana 2019 1
Espectacle MEM Cervera Capital Cultura Catlana 2019
L'espectacle MEM inaugura el programa de 365 dies de la capitalitat Cultural de Cervera

El fulletó informatiu de l'acte inaugural de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, donava unes lleugeres pistes del que significava el MEM, la unitat mínima de transmissió de l'herència cultural, i és evident que cadascuna de les 1.700 persones que van omplir el Teatre de la Passió de Cervera aquest dissabte, van poder fer la seva particular lectura, del que la Cervera pretén transmetre al llarg d'aquest any.

El president Quim Torra presideix acte inaugural Cervera capital Cultura 2019Un acte inaugural en el qual el Paer en cap de la Ciutat Ramon Royes no podia amagar la seva emoció, de veure com l'esforç personal i d'una gran majoria de cerverins es veia materialitzat en un programa que s'anirà desplegant al llarg de l'any. I també comprovar el suport de tot el territori lleidatà, present en l'acte inaugural amb les autoritats que representaven ens locals, comarcals, provincials, encapçalats pel president de la Generalitat Quim Torra. Un escenari que desprenia Cultura per tots els racons.

MEM ha sigut un muntatge de producció pròpia que parla, a través del teatre, la dansa, la música i les arts visuals de la cultura des d'un vessant polièdric: del seu origen, de la seva evolució i de la seva universalitat, però també de la personalitat que ha adquirit al nostre territori. Un joc atractiu entre la imatge i les diferents disciplines artístiques, amb la indispensable implicació de les entitats de la capital de la Segarra.

Espectacle MEM Cervera Capital Cultura Catlana 2019Abans de la inauguració, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha realitzat la seva primera visita institucional a la Paeria de Cervera. Acompanyat per l'alcalde, Ramon Royes, ha signat al Llibre d'honor al Saló de Plens. Durant el recorregut, fins al Teatre de la Passió, Torra ha pogut conèixer l'antic edifici on es van reunir les Corts Catalanes el 19 de desembre de 1359, el que va impulsar la creació de la Diputació del General de Catalunya, embrió de l'actual Generalitat.

Prop de 200 activitats a la Capital de la Cultura Catalana

Segons explica Ramon Royes, Paer en cap de Cervera,

Un dels reptes principals de la capitalitat és, sens dubte, dinamitzar la mateixa agenda cultural estable de Cervera a partir de la capitalitat, consolidar igualment el rol dels equipaments culturals de referència a casa nostra i treballar d'una manera molt directa amb les entitats locals per potenciar els seus valors de participació i representativitat

Cervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la Capital de la Cultura Catalana gràcies al desplegament d'un programa d'activitats, format per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori .

Quim Torra signa el llibre d'honor de la PaeriaAl llarg de pràcticament un any, un comissariat creat específicament per a l'ocasió ha confeccionat la programació d'actes de la ciutat més petita de totes les viles que han estat distingides amb el títol de Capital de la Cultura Catalana i que agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l'any 2018.

La programació és el resultat d'un procés participatiu en el qual s'han consultat prop d'una cinquantena d'associacions culturals del territori

Aquest treball de fons es concreta en una programació que aposta per la creació més que per l'exhibició, i presenta 70 projectes culturals i artístics de nova creació que, un cop desplegats, donaran lloc a més d'un centenar d'accions culturals que se celebraran durant tot un any.

La unitat mínima de transmissió de l'herència cultural,A banda d'aquests projectes de nova creació, Cervera acull en la seva agenda cultural de caràcter estable altres cites anuals imperdibles, com l'Aquelarre, el Festival de Pasqua (de música catalana), el Curs Internacional de Música-Càtedra Emili Pujol (tot un referent a escala nacional i internacional, amb participació activa d'alumnes d'arreu) i La Passió medieval, així com una llarga llista d'exposicions i intervencions patrimonials que es veuran reforçades pel fet de formar part de la programació de la capitalitat. La suma de totes aquestes activitats (ordinàries i extraordinàries) inundarà aquest any 2019 de cultura la capital de la Segarra, amb un total de prop de 200 activitats culturals interdisciplinàries adreçades a tots els públics.

Durant aquest 2019 la vila de Cervera tindrà una renda cultural per càpita que implica superar els índexs de països pioners en la inversió en cultura per habitant

Sota el concepte que la cultura ha d'anar més enllà del fet cultural, molts projectes inclosos en el programa d'actes de la capitalitat neixen amb voluntat de continuïtat. Així doncs, la producció pròpia es concep per generar no només un impacte cultural, sinó també econòmic en el territori.

Quim Torra i Ramon Royes envoltats de les autoritatsEncara en relació amb els espectacles de nova producció, la comissió organitzadora de la capitalitat de Cervera defensa que la producció pròpia permet desenvolupar projectes únics, innovadors, multidisciplinaris, arrelats al territori que generen sinergies i aliances entre artistes, creadors, entitats i públic i provoquen un impacte positiu en l'economia local i comarcal; d'aquí el perquè de prioritzar aquest element.

La programació implica, segons els organitzadors, entendre la cultura d'una manera innovadora, capaç de transformar, d'incidir i de reivindicar la mateixa identitat, i expressa igualment la voluntat de presentar una perspectiva cultural de caràcter volgudament universal 

Això porta a l'experimentació per generar impacte econòmic, és una programació arriscada en tots els sentits, especialment en relació amb la creació de nous públics. En aquest sentit, els responsables municipals han recordat que, com a servidors públics que som, hem d'assumir riscos a favor de la democratització de la cultura.
 

L'espectacle MEM inaugura el programa de 365 dies de la capitalitat Cultural de Cervera
comentaris