04.12.2021 |

Una ruta dona a conèixer els diferents tipus de cabanes de Pedra Seca de la Segarra

Ha estat organitzada per l'Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra i l’Associació Espai Llobregós dins de la Setmana de la Pedra Seca

Construcció de pedra seca de la Segarra
Construcció de pedra seca de la Segarra. Fotografia: Maria Josep Jové.
Una ruta dona a conèixer els diferents tipus de cabanes de Pedra Seca de la Segarra

La promoció i el reconeixement de la pedra seca com a patrimoni i com a ofici són els objectius de la Setmana de la Pedra Seca que se celebra, per segon any consecutiu, del 19 al 28 de novembre.

Aquesta iniciativa celebra la declaració de la tècnica de la pedra en sec com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO

Durant aquesta setmana, arreu dels Països Catalans es visibilitza l’extensa xarxa d’entitats, col·lectius i voluntaris que treballen per al seu manteniment, conservació i per la transmissió de la tècnica constructiva.

Des de la Segarra s’ha volgut participar en aquesta iniciativa amb una sortida, el passat diumenge 21 de novembre, pels termes de Plans de Sió i Torrefeta i Florejacs seguint una ruta on es van poder veure cabanes amb diferents tipus de coberta: de volta, de teules, amb lloses i amb arcades.

L’itinerari va estar guiat per Josep M Santesmasses i va comptar amb més de trenta participants

A la Segarra existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el seu paisatge i la seva identitat. Però malgrat els seus diversos valors, la pedra seca es troba en una dinàmica d’abandonament que comporta el deteriorament i la destrucció, i que coincideix amb la desaparició de l’ofici de marges i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva.

La Setmana de la Pedra Seca vol contribuir a divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica

Una ruta dona a conèixer els diferents tipus de cabanes de Pedra Seca de la Segarra
comentaris