Sant Guim de Freixenet incorpora l'edifici modernista del Sindicat als equipaments locals

El Sindicat es va construir l'any 1920 a partir del projecte de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell, i el 29 de maig de l'any 2000 el Govern de la Generalitat el va declarar Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Monument Històric
Edifici modernista del Sindicat Sant Guim de Freixenet @IsidreBlanc
photo_camera Edifici modernista del Sindicat Sant Guim de Freixenet @IsidreBlanc

L'edifici modernista del Sindicat de Sant Guim de Freixenet ha iniciat els tràmits per a format part dels equipaments locals del municipi de la Segarra, després de l'acord de cessió en règim de lloguer per seixanta anys que van signar el 29 de desembre els propietaris Manuel i Santiago Valls, i l'alcalde Francesc Lluch.

Amb aquest acord l'Ajuntament de Sant Guim de Freixenet podrà accedir a les convocatòries d'ajuts per a la seva rehabilitació, cosa que permetrà conservar aquest element patrimonial, que està previst convertir-lo en un espai multifuncional per al municipi.

Els propietaris Manuel i Santiago Valls, i l'alcalde Francesc Lluch @AjSantGuindeFreixenentL'agost del 2019, coincidint amb la Festa Major, l'edifici es va convertir en un auditori per muntar-hi l'espectacle de música i dansa Bachendansa programat dins dels actes de la capitalitat cultural de Cervera. Aquella cessió puntual que en van fer els propietaris va ser el punt de partida de les converses que han acabat amb la signatura d'aquest contracte.

El Sindicat es va construir l'any 1920 a partir del projecte de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell, i el 29 de maig de l'any 2000 el Govern de la Generalitat el va declarar Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Monument Històric.

Edifici modernista del Sindicat Sant Guim de Freixenet Portada

 

L'edifici modernista del Sindicat

L'antic sindicat agrícola és l'element patrimonial més important de Sant Guim de Freixenet. Ocupa una superfície construïda de 960 metres quadrats amb entrada principal pel carrer Major. Consta d'una planta rectangular allargada de 20 metres d'ampla per 34,5 de llarg que està formada per tres naus amb grans arcs parabòlics recolzats en pilars sobre bases de pedra. També disposa d'una part més petita de dues plantes destinades a oficina, habitatge de l'encarregat i uns sanitaris.

Aquest edifici va ser un magatzem de cereals que depenia del Sindicat de Cervera. La seva ubicació és molt propera a la línia del ferrocarril per facilitar-ne el transport. L'estructura de l'edifici es troba en bon estat i al seu interior es poden apreciar els arcs diafragmàtics. Des de la seva construcció s'han executat algunes obres de conservació que han desvirtuat l'edifici original. Entre els anys 60 i 70 es va construir una coberta nova que tapa l'original.

Comentaris