L’Ajuntament d’Aitona aprova un Pressupost marcat per les inversions estratègiques i de futur

Projectes tan destacats com el Centre d’Interpretació de la Fruita, el gimnàs municipal o la nova piscina començaran a caminar aquest 2024

 

 

photo_camera Ple de l'ajuntament d'Aitona d'aquest divendres 22 de desembre

El Ple de l’Ajuntament d’Aitona ha donat llum verda, en la sessió ordinària d’aquest divendres 22 de desembre, al pressupost municipal per a l’exercici 2024. El Pressupost, de 4.597.445 euros, s’ha aprovat amb el vot a favor de Primer Aitona i el vot en contra d’Aitona Republicana.

Aquest és el primer pressupost del mandat que va arrencar el passat mes de juny i està marcat per la inclusió d’algunes inversions de gran abast estratègic que l’equip de govern municipal té previst desenvolupar i finalitzar abans de 2027.

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, s’ha referit al 2024 com “l’any més important de tot el mandat” i ha explicat que el pressupost aprovat el passat divendres “servirà per posar les bases d’alguns projectes que són absolutament imprescindibles per dotar a Aitona de les eines necessàries per fer front als reptes del futur

Un dels projectes més destacats que han estat inclosos en el capítol d’inversions del Pressupost de 2024 és el gimnàs municipal que s’habilitarà a l’Edifici Multifuncional. L’espai inclourà dues sales polivalents equipades amb instal·lacions punteres i permetrà la realització d’activitats de tota mena. El projecte suposarà una inversió de més de 507.000 euros, que el consistori finançarà mitjançant una subvenció de 250.000 euros del Ministeri de Política Territorial i la resta amb fons propis.

Encara en el capítol d’inversions, l’Ajuntament té previst destinar 577.000 euros a la nova piscina municipal, un espai que, a més de permetre la pràctica esportiva, també serà un espai d’esbarjo i interrelació entre persones. La nova piscina comptarà amb dos espais diferenciats, un específic per a infants i un altre general. Tot plegat envoltat de gespa i un entorn verd immillorable. El projecte compta amb una subvenció de 370.000€ del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC).

El Pressupost de 2024 també preveu seguir treballant en la millora de la xarxa de camins municipals, imprescindible per al dia a dia dels pagesos i pageses del poble. En aquest sentit, l’Ajuntament té previst arranjar diversos camins amb àrid reciclat i asfaltar uns quilòmetres per a poder transitar amb més seguretat i agilitat del pont del riu direcció a Torres de Segre. Aquestes actuacions es completaran amb altres treballs ordinaris de manteniment de camins del municipi. En total, el Pressupost contempla una inversió de 340.000 euros en l’arranjament de camins, 204.000 dels quals estaran subvencionats.

A banda de les actuacions esmentades, el Pressupost aprovat per al 2024 també contempla diversos treballs per mantenir i restaurar Sant Joan de Carratalà, una de les joies de la corona del patrimoni històric d’Aitona. En aquest sentit, l’Ajuntament ha rebut una subvenció de 86.000 euros, que serviran per pagar part de les actuacions.

Altres projectes que es desenvoluparan al llarg dels propers anys són l’adequació del cementiri per fer-lo més accessible, amb una subvenció de la Diputació de Lleida de 37.300 euros; actuacions a la potabilitzadora; o la creació del Centre d’Interpretació de la Fruita. Aquest darrer és, sense cap mena de dubte, un altre dels projectes estrella del mandat 2023-27, ja que donarà permetrà al projecte Fruiturisme entrar en una nova fase de desenvolupament, dotant-lo d’un equipament propi. El Centre d’Interpretació de la Fruita serà un equipament turístic destinat al desenvolupament del turisme gastronòmic al voltant de la fruita dolça, amb un punt d’informació i gestió del projecte Fruiturisme; un espai expositor i explicatiu del mon agrari; i un espai on poder realitzar tallers i demostracions. L’edifici que acollirà aquest futur equipament serà el magatzem de la casa Sarroqueta que l’Ajuntament ja va adquirir en propietat (la resta de la casa serà enderrocada).

El Centre d’Interpretació de La Fruita serà finançat amb recursos provinents d’un Fons Europeu, que proporcionarà a l’Ajuntament 387.000 euros per desenvolupar tots els treballs explicats i 120.000€ addicionals per habilitar-hi un observatori a cel obert.

Tot i la gran aposta per les inversions que fa el govern municipal amb aquest Pressupost, l’alcaldessa aitonenca també ha volgut deixar molt clar que “la prioritat del govern seguirà sent el dia a dia de les persones i l’atenció de les necessitats quotidianes dels veïns i veïnes del poble”. Per tant, totes les inversions descrites conviuran amb una intensificació del treball en matèria de prestació de serveis públics, manteniment d’equipaments municipals, suport econòmic a les persones necessitades, recolzament a les entitats i associacions del poble, etc.

Comentaris