01.10.2022 |

Salvem Casa Macià recollirà signatures per demanar la compra de Casa Vallmanya

La plataforma afirma que la teulada ja està esfondrada i que l’actuació ha de ser imminent per poder conservar l’espai

Membres de la plataforma Salvem Cal Macià  @Territoriscat
Salvem Cal Macià, Casa Vallmanya a Alcarràs @ACN
Salvem Casa Macià recollirà signatures per demanar la compra de Casa Vallmanya

La plataforma Salvem Cal Macià engegarà aquest mes una recollida de signatures per reclamar la compra i restauració urgent de la casa de Vallmanya, la masia pairal on Francesc Macià estiuejava amb la seva família i on va celebrar diverses reunions polítiques. Proposen que sigui l'Ajuntament d'Alcarràs, municipi al qual pertany el nucli de Vallmanya, el responsable d'adquirir l'immoble i realitzar una primera actuació per salvaguardar aquest patrimoni, malgrat el consistori diu que no ho pot assumir.

La casa, un dels últims referents del republicanisme lleidatà, es troba en mal estat de conservació i part de la teulada s'ha esfondrat per la falta de manteniment.

La recollida de signatures es farà a través d'una pàgina web i anirà acompanyada d'un manifest que la plataforma està elaborant i que es publicarà durant els propers dies. A la reclamació perquè el consistori adquireixi la casa s'hi podran adherir persones a nivell individual, col·lectius, entitats i altres ajuntaments, segons ha explicat l'historiador i membre de Salvem Cal Macià, Marc Macià, que ha remarcat que es tracta d'una campanya en positiu pensada per salvar el patrimoni.

El web entrarà en funcionament a partir de la segona quinzena de febrer, ja que l’entitat ha volgut deixar passar les eleccions del 14-F per evitar que la reivindicació sigui qüestió de confrontació política.

Segons la plataforma, la teulada de l’immoble ja està pràcticament esfondrada i, com ha dit Macià, una casa que no té teulada li queda poc temps de vida. Argumenten que si una part de l'estructura cedeix, en els propers anys els costos per recuperar l'edifici seran majors. A totes les institucions els interessa arreglar-ho ara. Són uns desperfectes que poden costar diners però que després poden costar el triple, han valorat.Teulada

Així doncs, Salvem Casa Macià considera que el primer pas que cal fer per conservar Cal Macià és que l'Ajuntament d'Alcarràs compri la casa, valorada ens uns 120.000 euros, a l'actual propietari, un empresari agrícola. El consistori en canvi, diu que això li suposaria una inversió d'uns 1,5 milions d'euros i que no ho pot assumir en solitari. Per contra, Macià ha insistit que la urgència d'ara és adquirir la casa i el que costi arreglar la teulada per evitar que s'esfondri l'interior, i que després al llarg del temps ja s'hi anirà invertint amb una part museística.

Referent del republicanisme lleidatà

Marc Macià ha assegurat que la casa de Vallmanya és un dels únics referents del republicanisme lleidatà que resten i l'única casa que queda en peu de la família de l'expresident de la Generalitat, on el matrimoni Macià-Lamarca va passar-hi molts estius i s’hi van fer importants reunions als anys trenta. Per aquest motiu, defensen la importància de conservar el patrimoni arquitectònic, històric, artístic i memorial que representa.

Salvem Casa Macià recollirà signatures per demanar la compra de Casa Vallmanya
comentaris