23.04.2021 |

Torrebesses promocionarà la pedra seca dins de la Zona d’Interès Etnològic

Les més de tres-centes construccions del municipi serviran per constituir un projecte anual per donar-les a conèixer

Aljub Regato Torrebesses
Aljub, una construcció de pedra seca de la localitat de Torrebesses
Torrebesses promocionarà la pedra seca dins de la Zona d’Interès Etnològic

L’Ajuntament de Torrebesses i la Comunitat de Municipis del Segrià Sec tiraran endavant un projecte anual de promoció de la pedra seca que inclourà diferents accions comunicatives, a més de la creació d’un joc de taula sobre la tècnica, reconeguda com patrimoni immaterial de la humanitat. Actualment al municipi se’n tenen catalogats uns tres centenars de construccions.

La convocatòria del Ministeri de Cultura a la qual s’han aplegat està enfocada a projectes de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial i permetrà cofinançar el 95% del total de la sol·licitud amb un import total d’11.000 euros.

Ruta de la Pedra seca al terme de TorrebessesL’ajuda s’emmarca en l’actual projecte de creació a Torrebesses d’una Zona d’Interès Etnològic (ZIE) a l’entorn de les construccions tradicionals de gestió de l’aigua. El projecte del consistori i la Comunitat de Municipis del Segrià Sec per donar a conèixer les construccions de pedra seca ha obtingut la puntuació més alta de la convocatòria, en la què prenien part ajuntaments, universitats i altres entitats de tota Espanya.

L’ens municipal espera que el pla que ara es podrà fer realitat contribueixi a consolidar el projecte ZIE amb el qual Torrebesses esdevindria el primer municipi de la demarcació de Lleida en rebre aquesta protecció. Ara mateix són set arreu de Catalunya i la proposta de Torrebesses compta amb tots els informes favorables per aconseguir la designació oficial per part de la Generalitat.

Torrebesses promocionarà la pedra seca dins de la Zona d’Interès Etnològic
comentaris