Afrucat reivindica la migració i la fruita com a binomi d'integració social

Sis micro vídeos mostren el canvi de vida de persones migrants al treballar en el sector de la fruita

Imatges d'un dels vieos de la campanya Casa de Tots @Afrucat
photo_camera Imatges d'un dels vieos de la campanya Casa de Tots @Afrucat

Persones migrants i el sector de la fruita com a binomi i eina d'integració social. Aquesta és la reivindicació que fa l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, amb el projecte anomenat “Casa de Tots, Vides canviades per la fruita”. Una minisèrie de sis entrevistes breus a persones que fa anys van venir a treballar a Lleida amb la finalitat de millorar la seva vida, i la de les seves famílies, des d’orígens tan diversos com Gàmbia, Colòmbia, Romania o Algèria. Marius Grigore, Jorge Ceanca, Jorge Armando Flores, Mahamadou Bah, Dramani Sowe i Kamel Aissiou són els protagonistes d’aquestes sis converses amb la periodista Gina Raymat, en uns documentals que alternen imatges d'entrevista amb altres d'aquestes persones a la seva feina.

Imatges d'un dels vieos de la campanya Casa de Tots @Afrucat“Aquestes històries reals evidencien com la immigració és riquesa, tant pel treballador nouvingut que busca feina i una vida millor, com pel territori que necessita d'aquestes persones", explica el president d’Afrucat, Francesc Torres. “Volíem posar en valor l'oportunitat d'ascensor social que és el món de la fruita. Un sector moltes vegades estigmatitzat per casos aïllats d’explotació de persones vulnerables, i que el sector rebutja", explica el director general d'Afrucat, Manel Simon.

La consellera Cervera visita AFRUCATEls documentals es presentaran avui dia 29 de juliol, a partir de les 20h, a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida. El projecte “Casa de Tots, Vides canviades per la fruita” compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. L’acte de presentació estarà presidit per Violant Cervera, consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. 

"Casa de Tots, Vides canviades per la fruita"

El projecte el formen sis micro vídeos que ensenyen, a través del format d’entrevista, les històries vitals de sis persones immigrades: dos romanesos, dos gambians, un colombià i un algerià, que van venir a terres lleidatanes per millorar la seva vida; un objectiu que han aconseguit gràcies al sector de la fruita que ha estat el vincle comú que els ha arrelat a Ponent. 

Marius Grigore, Jorge Ceanca, Jorge Armando Flores, Mahamadou Bah, Dramani Sowe i Kamel Aissiou són els protagonistes de “Casa de Tots, Vides canviades per la fruita”. En els micro vídeos expliquen les seves vivències que, tot i que són diferents i úniques, tenen com a comú denominador la voluntat i, de vegades, la necessitat de transformar la seva vida per millorar-ne la qualitat o per poder tenir un futur per a ells i les seves famílies. Un futur que ja és present, perquè el treball al sector fructícola els ha obert la porta de la integració social que han aconseguit amb el seu esforç i amb l’ajuda i col·laboració de les empreses fruiteres on treballen.

Els protagonistes

Marius Grigore (Romania, 53 anys)

Nascut a la localitat de Slanic Prahova, treballa a Ponent des de fa dinou anys. Tot i tenir diferents feines al seu país, no tenia prou diners pel dia a dia i, sobretot, per assumir una complexa intervenció de salut que calia fer-li a la seva filla que pateix una discapacitat. Aquí podia guanyar més diners i més de pressa. Treballa a Corinsa Frutaria (Alcoletge). 

Jorge Ceanca (Romania, 43 anys)

Va néixer a Moldàvia. Fa setze anys que treballa al sector de la fruita. Va començar collint fruita a Alcarràs, Puigverd de Lleida i Artesa de Lleida per continuar  treballant a Corinsa Frutaria on, després de passar per diferents tipus de feines, forma part actualment de l’equip de manteniment de la planta d’Alcoletge. Gairebé tota seva família (dona, filla i gendre), treballen a la mateixa empresa. El seu fill petit és alumne de l’IES Caparrella. 

Jorge Armando Flores (Colòmbia, 41 anys)

Al seu país era artesà de fusta i ceràmica, però no guanyava prou per viure com cal. Va arribar amb un cosí seu per treballar a la campanya de la fruita i ja no ha marxat. Els primers anys venia només per la temporada de l’estiu, primer a Huelva per la recollida de la maduixa. Després va venir a Aitona on va treballar a la cooperativa i després a Albatàrrec, on es va quedar per treballar a Baró i Fills. El seu fill ha seguit les seves passes i acaba d'incorporar-se a treballar a la mateixa empresa. 

Mahamadou Bah (Gàmbia, 39 anys)

Fa quinze anys que treballa al sector lleidatà de la fruita. Era pagès al seu país, però la necessitat de millorar les seves condicions de vida el van portar a Torrelameu. En aquest municipi va tenir la sort de conèixer en Francesc Torres que li va garantir poder iniciar una nova vida. El seu patró el va ajudar des del primer dia a aconseguir papers, feina i habitatge i, amb el pas dels anys, s’han convertit en persones imprescindibles, l’un per l’altre. 

Dramani Sowe (Gàmbia, 37 anys)

Fa tretze anys que és a Ponent, set d’ells a Torrelameu. Feia feines del camp al seu país d'origen i aquest ha estat l'aval que li ha permès assolir cada cop major responsabilitat a l'explotació on treballa amb la supervisió del Joan Miquel. Les ganes d'aprendre i millorar, i amb l’ajuda i acompanyament dels seus caps, ha après a llegir i escriure, la qual cosa ha estat imprescindible per seguir formant-se i evolucionar en el seu treball.

Kamel Aissiou (Algèria, 60 anys)

Va arribar fa trenta anys a Torre-serona on va començar a treballar per la família Massot. Molt aviat la complicitat entre ells va ser més que laboral. La confiança mútua i el pas dels anys han fet que en Kamel s’hagi convertit en la mà dreta dels responsables de la finca. És el treballador més veterà que tenen i és qui s'encarrega de la coordinació i gestió de moltes de les tasques i responsabilitats diàries. Dos dels seus tres fills han nascut a Lleida. Els grans han finalitzat la seva formació universitària i el més jove estudia batxillerat a Lleida.

Comentaris