Sis instituts catalans han participat en els tallers que ha impartit l'Associació LleidaDrone

L'objectiu és d'explicar el projecte als instituts per aconseguir que els alumnes siguin capaços de treballar en equip, conèixer el problema del canvi climàtic i investigar en la recerca de possibles solucions
Alumnes de Torre Vicens treballen el el projecte Dronecoria ©LauraCortés (3)
photo_camera Alumnes de Torre Vicens treballen el el projecte Dronecoria ©LauraCortés (3)

Instituts de Balaguer, Barcelona, Castellar del Vallès, Múrcia, Alcarràs i Lleida han participat en el projecte Dronecoria que impulsa l'Associació LleidaDrone, amb l'objetiu de reforestar amb drons boscos cremats o zones amb un nivell alt de desertització. El taller pretén despertar vocacions científiques i donar solucions per fer front al canvi climàtic.

Alumnes de Torre Vicens treballen el el projecte Dronecoria ©LauraCortés (1)
Alumnes de Torre Vicens treballen el el projecte Dronecoria ©LauraCortés (1)

El projecte Dronecoria, que fa vuit anys que es desenvolupa des dels laboratoris del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), amb l'objectiu de "crear una comunitat mundial per lluitar contra el canvi climàtic". Han desplegat tècniques perquè els drons sobrevolin boscos cremats o zones amb un nivell alt de desertització i llencin llavors perquè creixin arbres.

El tecnòleg i president de l'Associació LleidaDrone, Andreu Ibáñez explica que s'han dissenyat 7 models de drons que pesen 25 quilos -el màxim permès per llei- i porten 10 quilos de llavors. La finalitat d'aquest projecte és aconseguir que tornin a créixer el màxim d'arbres possibles. La voluntat és que la llavor està envoltada per una capa d'argila, conté aigua i també una mica de pebre perquè els animals no se la mengin. En tirar les llavors des de l'aire, queden a sobre de la superfície, però amb aquests components "es va agafant a la terra a poc a poc i tenen molta capacitat per subsistir".

Alumnes de Torre Vicens treballen el el projecte Dronecoria ©LauraCortés (4)
Alumnes de Torre Vicens treballen el el projecte Dronecoria ©LauraCortés (4)

El projecte Dronecoria arriba a més de 4.200 estudiants a tot Catalunya

Dronecoria ja ha arribat a més de 4.200 estudiants des que va néixer. L'últim taller es va impartir dijous 2 de juny a l'IES Torre Vicens de Lleida. "L'objectiu d'explicar el projecte als instituts és fer que els alumnes siguin capaços de fer coses en comú, conèixer el problema del canvi climàtic i que aprenguin a trobar solucions com, per exemple, la reforestació".

Alumnes de Torre Vicens treballen el el projecte Dronecoria ©LauraCortés (2)
Alumnes de Torre Vicens treballen el el projecte Dronecoria ©LauraCortés (2)

"Als alumnes els hi sobta perquè és un projecte que barreja canvi climàtic, tecnologia i treball en equip", afirma Ibáñez, però aquest tipus de tallers els ajuden a "interioritzar" els conceptes, assegura. El mateix pensa la cap d'estudis de l'IES Torre Vicens, Esther Pintó. "Creiem molt en l'aprenentatge competencial i vivencial, aquell que es duu a terme fora de les quatre parets de l'aula, perquè és quan els alumnes realment passen de la informació al coneixement", detalla.

Pintó assegura que amb tallers com aquests, l'alumnat està "motivat, il·lusionat i amb ganes de més". Hi coincideix el professor de Tecnologia de l'IES Torre Vicens, Josep Maria Perelló. "Sempre que podem, fem que interaccionin entre ells i amb gent de fora perquè al final, vocacions científiques i tecnològiques en nois i sobretot en noies, que són les que més cal potenciar, no s'aconsegueixen amb un PowerPoint a la pissarra".

  

Comentaris