Una recerca liderada conjuntament des de Lleida i Oxford ha suposat un nou avenç contra la malaltia de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). La investigació demostra el paper clau que té la pèrdua de funció de l'enzim ATG4B per a la progressió de la malaltia.
També es demostra una possible nova via de tractament en models cel·lulars mitjançant l'ús de les molècules ASO per, en un futur, alentir o detenir la malaltia. "Aquest descobriment ens permet avançar a l'hora d'entendre l'ELA i és un primer pas també per determinar si la nostra molècula candidata a fàrmac és efectiva per alentir la malaltia en les persones", ha explicat el primer autor de la recerca, investigador de la UdL i de l'IRBLleida, Pascual Torres.
"Aquest camí comporta entre 10 i 15 anys de proves en diversos models animals i fases d’assajos clínics reguladors abans de la seva aprovació per poder-lo receptar als pacients”, ha afegit Torres.
El grup de recerca Fisiopatologia Metabòlica liderat per Reinald Pamplona, professor de la UdL i investigador principal de l'IRBLleida, ha impulsat aquesta recerca a Lleida. Aquesta s'ha fet mitjançant 42 mostres de persones afectades per la malaltia que es van obtenir de l'Institut de Neuropatologia i del Banc de Cervells de la Universitat de Barcelona, i amb l’anàlisi de 81 ratolins afectats per la malaltia.