El Banc dels Aliments crea una àrea de nutrició per millorar la dieta dels usuaris

Segons dades dels estudis previs al projecte nutricional, més del 50% dels usuaris que s’atén són persones amb sobrepès i amb patologies com hipertensió, diabetis i obesitat
Presentació del projecte nutricional del Banc d'Aliments ©JosepA.Pérez
photo_camera Presentació del projecte nutricional del Banc d'Aliments ©JosepA.Pérez

El Banc dels Aliments de Lleida ha creat una àrea de nutrició, amb l’objectiu de millorar la gestió de la dieta dels seus usuaris, oferint una major alfabetització alimentària i establint una estratègia de promoció de la salut i prevenció de malalties relacionades amb l’alimentació. Es tracta d'una iniciativa pionera que incorpora a l'entitat una dietista-nutricionista, i durà a terme formació als responsables dels centres que hi ha arreu de terres lleidatanes.  

Antoni Fo, Joan Talarn i Blanca Salinas ©JosepAPérezEl projecte preveu dignificar la recollida d’aliments i fer corresponsables les persones usuàries de la seva planificació alimentària a través d’un procés d’educació nutricional; i conèixer i millorar l’estat nutricional i de salut de població amb risc d’inseguretat alimentària; i en conseqüència, prevenir i detectar malalties cròniques relacionades amb una mala alimentació.

L’àrea tindrà un servei d’assistència nutricional que treballarà l’aspecte educacional i l’acompanyament dels usuaris, a més de visites clíniques, per tal d’augmentar els coneixements en nutrició de les persones usuàries

El projecte nutricional serà possible gràcies al suport de la Diputació de Lleida, que va acollir aquest dijous l'acte de presentació de la iniciativa en el qual van participar el president de l'ens provincial, Joan Talarn, el president del Banc dels Aliments, Antoni Fo, i la professora d’Infermeria de la UdL Blanca Salinas.

Joan Talarn va destacarque es tracta de la “posada en marxa d’un programa que pretén dignificar la recollida d’aliments i fer corresponsables les persones usuàries de la seva planificació alimentària a través d’un procés d’educació nutricional”, i que es presenta “amb finalitats sanitàries, ja que a través de la bona alimentació es poden prevenir i detectar algunes malalties cròniques”

La professora de la UdL, Blanca Salinas ©JosepAPérezLa professora de la UdL, Blanca Salinas posar en relleu que més del 50% dels usuaris que s’atén són persones amb sobrepès i amb patologies com hipertensió, diabetis i obesitat. A més, ha afegit que només un 14% dels usuaris segueixen una dieta mediterrània. Per aquest motiu "pensem que amb una millora de la gestió dels aspectes dietètics i nutricionals i amb un impuls a l’alfabetització nutricional de les persones usuàries del Banc dels Aliments, podem contribuir positivament a la promoció de la salut i a la prevenció de malalties relacionades amb l’alimentació”.  

No només es tracta de garantir l’accés als aliments, es tracta de menjar com cal”, i que s’ha de “seguir treballant pel dret a una alimentació segura, suficient i saludable

Salinas afegeix que s’ha detectat un consum excessiu aliments ultra processats i altres amb alt contingut de sodi, una qüestió que va molt lligada amb la hipertensió arterial. A més, ha dit que la forma de menjar, fins ara, té un dèficit proteic.

Des del Banc dels Aliments s’està treballant a disposar de protocols de priorització, recerca de programari de gestió de pacients, l’elaboració d’un estudi de necessitats nutricionals amb la UdL i l’aliança amb fòrums de salut del territori.

Segons el balanç de l'any 2020, el Banc dels Aliments va atendre 29.193 persones, el que representa un  incrementar en un 40%, en el total de les comarques lleidatanes. Segons les xifres de l'entitat actualment a Catalunya un 10,6% de la població es troba en una situació de pobresa extrema.

Comentaris