La Cabanera del Pirineu Occidental a la Plana dona forma a l’associació

La tercera jornada de La Cabanera, reuneix a tècnics, alcaldes i representants de Consell Comarcals que tenen la voluntat de convertir el projecte en eix vertebrador de 200.000 hectàrees de terra lleidatana

L'alcalde de Castelló de Farfanya lliura el bastó de pastó a Pont de Suert @JosepAPérez
photo_camera L'alcalde de Castelló de Farfanya lliura el bastó de pastó a Pont de Suert @JosepAPérez

L’Ajuntament de Castelló de Farfanya ha acollit aquest dimecres la tercera Jornada de La Cabanera del Pirineu Occidental a la Plana, un nou pas per a la constitució de l’associació de la qual està previst que hi formin part 25 municipis de les comarques del Pla d’Urgell, la Noguera, el Pallars Jussà, i l’Alta Ribagorça. L’objectiu és valorar i recuperar la ramaderia extensiva i les rutes transhumants entre el Pirineu i la Plana, com eina per a desenvolupar un nou model de creixement intel·ligent i sostenible, que potencia els recursos locals i que pren com a element dinamitzador el ric patrimoni natural, material i immaterial  dels pobles de l’eix de La Cabanera.

L’alcalde de Castelló de Farfanya, Omar Noumri presenta la JornadaL’alcalde de Castelló de Farfanya, Omar Noumri ha obert la jornada en la qual s’ha volgut destacar que la Cabanera ha de servir per cohesionar unes terres que fins ara semblaven separades, no tan sols per barreres geogràfiques sinó també pels personalismes.

Participants en la Jornada Cabanera a Castelló de Farfanya @JosepAPérezLa jornada va presentar els diferents plans que s’hauran de dur a terme per tal de desplegar el projecte, acció ramadera, infraestructures verdes, senyalització, o dinamització turística. La voluntat és redactar un projecte d'acord amb les estratègies del fons de recuperació de la Unió Europea per tal d’aconseguir finançament  perquè els municipis puguin dur a terme actuacions en l’àmbit de la conservació de la biodiversitat i els ecosistemes, potenciar la ramaderia extensiva i les activitats humanes vinculades amb la infraestructura verda de la cabanera.

Mapa de la ruta CabaneraEn aquest sentit, l’ambientòleg Toni Costa va ser l’encarregat de presentar l’estratègia de desenvolupament territorial de la Cabanera, com a infraestructura verda. Per la seva banda Ecòleg i Enginyer Agrícola, Ferran Pauné va posar en relleu la importància de la ramaderia extensiva, una activitat que està desapareixent i que cal recuperar, des del punt de vista ambiental, com econòmic.

El col·lectiu Eixarcolant va plantejar la proposta etnobotànica, l’acció de recuperació de plantes i labors autòctones. Ramon Orpinell va ser l’encarregat de parlar sobre les possibilitats de l’àrea de dinamització turística del projecte, pugui aconseguir ajuts europeus. També es va presentar l'actuació de senyalització que ja s'està duent a terme amb el finançament de la Diputació de Lleida.

Àlex Mases, alcalde de Linyola i un dels impulsors del projecte va cloure la Jornada i va emplaçar la pròxima al mes de juliol  al Pont de Suert.  

Comentaris