Carme Campoy: “La solidaritat del principi de la pandèmia no ha estat prou transformadora per a la nostra societat”

Parlem amb la representant de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, i presidenta del Consell de Cooperació al Desenvolupament

Carme Campoy, representant de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. Fotografia: Cristina Mongay.
photo_camera Carme Campoy, representant de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. Fotografia: Cristina Mongay.

La Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (Ams) de Lleida aixopluga una trentena d’entitats que treballen en cooperació i solidaritat amb les persones i els pobles empobrits d’arreu del globus.

La Coordinadora s’organitza en assemblees mensuals i les decisions es prenen de manera conjunta. Per tant, l’Assemblea, amb els representants de cada entitat, és l’òrgan que pren totes les decisions de manera horitzontal. El dia a dia de la Coordinadora compta, a més, amb el suport de quatre tècnics especialitzats i la Junta.

Carme Campoy, representant de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. Fotografia: Cristina Mongay.
Carme Campoy, representant de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. Fotografia: Cristina Mongay.

A més de donar-los suport, la Coordinadora permet el seu treball en conjunt amb la intenció final de reforçar el teixit de la societat civil lleidatana.

Parlem amb Carme Campoy, la seva representant i presidenta del Consell de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

Les entranyes de la Coordinadora
La finalitat de la Coordinadora és treballar conjuntament i donar suport en les diferents organitzacions, posant en pràctica l’actuació local i el pensament global. Fruit d’aquest esperit ultimen els detalls de la campanya ‘La vida en el centre’, a través de la qual organitzar accions entorn de drets fonamentals de la humanitat.

Entre altres, des de la Coordinadora es comparteixen informacions, es generen sinergies, es fa el seguiment de les polítiques públiques i es dissenyen accions directes. En l’espai assembleari, també hi ha l’espai ‘Més a prop de’, on cada mes un dels membres integrants presenta el seu projecte a la resta de membres.

Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (Ams) de Lleida
Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (Ams) de Lleida

La xarxa d’entitats del territori està configurada per entitats de dimensions petites, basades fonamentalment en el voluntariat, i amb poca professionalització –tot i l’alt grau d’implicació–. Així, el deure de la Coordi és posar molt més a l’abast les eines per facilitar els processos solidaris.

Entre altres, desenvolupen durant l’any diverses campanyes, com ara la de la Desmilitarització dels Impostos, donant suport a realització de la declaració de la renda.

A la Coordinadora hi fan feina amb cinc comissions –Coordinació, Activitats, Formació, denúncia i reflexió, Comunicació i Assessorament– i dos eixos bàsics: el medi ambient i les migracions. En el primer, es comparteixen informacions d’interès, es fa d’altaveu de les problemàtiques i alternatives i se sembren llavors per crear consciència. L’eix migratori, en canvi, posa molt més en pràctica l’energia dels seus membres integrants, ja que les entitats que en formen part són membres directes de la Coordinadora. Per exemple, Lleida pels refugiats, Sàhara Ponent, Creu Roja o Alpicat Solidari.

“Som una societat molt individualista i això és fa pal·les a tot arreu. La nostra intenció és involucrar la societat civil, les noves generacions, fer la tasca d’educar per a fer possible la transformació social”, explica Campoy

El futur
Per aquest motiu, la Coordinadora posa molt el focus en el jovent i com és el seu vincle amb l’altre, amb qui ve de fora, o qui té a prop, però hi manté diferències “Crec que ho haurem fet bé quan els joves vegin algú amb una realitat diferent i pensin ‘sóc jo’ (sóc el migrat, sóc la persona gran, sóc el vulnerable), i el tractin com els hi agradaria que tractessin a ells mateixos”, diu Campoy. Per arribar a aquest punt, però, cal encara picar molta pedra.

A més, la Coordinadora té dues grans àrees, una interna, on acompanyem a entitats, els hi fem assessorament, formacions, tasques de sensibilització, etc., i una externa, dedicada fonamentalment a fer seguiment de les polítiques públiques de caràcter solidari de les diverses administracions.

Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (Ams) de Lleida
Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (Ams) de Lleida

En aquest aspecte, Campoy indica que tots hauríem d’implicar-nos més en les realitats diverses que existeixen en aquest món, més enllà de les nostres petites comoditats.

Convidem a tothom a treure’ns les ulleres europeocentristes i ser capaços d’aprendre tot allò que ens pot ensenyar qui té una situació vital diferent de la nostra”, apunta Campoy.

El present
És inevitable en la nostra conversa parlar de la gestió de l’acollida de les persones temporeres a casa nostra, un fet que es repeteix any rere any i que no deixa mai d’aixecar polseguera entre la ciutadania i ‘els de dalt’.

L’acollida dels temporers és marca Lleida des de fa dècades, i sempre ha estat tractat d’una manera molt improvisada i gairebé per complir expedient. Durant molts anys, l’administració no ha donat la resposta que havia de donar a aquesta realitat, i les entitats han acabat fent la seva feina. Ara, i des d’un parell d’anys i passats els moments més durs de pandèmia, l’Ajuntament de Lleida ha agafat el timó d’aquest problema, però deixant de banda la societat civil que s’havia encarregat de la feina fins llavors”, indica Campoy.

Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (Ams) de Lleida
Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (Ams) de Lleida

Quant als temps més foscos i rocambolescos de la pandèmia, Campoy opina que la societat occidental no ha sabut aprofitar les oportunitats que ens brindava en l'àmbit solidari. “En els primers moments de pandèmia vam viure una situació paradigmàtica, on florien arreu els sentiments de solidaritat i amor. Però, retornades les aigües als seus cabals, aquests canvis i ensenyances no s’han materialitzat. Hem tornat a la tendència de sempre: a contaminar, a consumir desproporcionalment, a individualitzar-nos. La meravellosa solidaritat del principi de la pandèmia no ha estat prou transformadora per a nosaltres”.

La implicació
Vaig arribar a un punt a la meva vida que creia que no tenia cap consciència social. Però vaig començar a viatjar a l’Àfrica, mentre competia fent ultrafons, i l’any 2011, en un viatge a Etiòpia, em vaig preguntar a mi mateixa que volia. I em vaig adonar que volia ser allí, o en qualsevol lloc com aquell”.

Així va ser com Campoy cursà Màster de Cooperació a la UdL i va experimentar tota una transformació.

“Sortia de classe plorant de vergonya, envers tots els pensaments que tenim al cap la nostra societat occidental”, confessa. Poc després, Campoy va entrar en contacte amb l’ONG Alpicat Solidari per treballar a Gàmbia i, en tornar, li van demanar coordinar el seu voluntariat, oferiment que acceptà de bon grat i que va impulsar-la a formar part de la Junta i, posteriorment, de l’Assemblea.

La pobresa, si te la mires de lluny, no la perceps; si et comences a involucrar una mica, et cou; i si t’hi llences de cap, comproves com realment té lògiques molt dures i molt lletges. I això passa a l’Àfrica i aquí passa mateix. Les persones sense recursos no s’han de tractar amb llàstima, no cal tutelar-les, i no tenen la vocació d’estimar-te perquè tu ets una persona bona i els hi dones un obsequi o els ajudes”, explica Campoy

A mi el què em dona sentit són els projectes de cooperació, sobretot els universitaris. De fet, hem pogut engegar formacions de fisioteràpia en diversos països africans (Gàmbia, Moçambic) i també als campaments sahrauís, les quals ara reprenem després de la frenada de la pandèmia. Per mi, l’objectiu de vida és aprendre, i ara ho faig moltíssim”, apunta l'entrevistada.

Amb la Coordinadora, Campoy reconeix que té l’oportunitat d’anar a certs espais on dir la seva, on donar veu a totes les entitats solidàries que representa, a totes aquestes problemàtiques i inquietuds inajornables que existent i que, per petita que sigui la possibilitat d’empènyer-ho tot plegat 1 mm en alguna direcció, seguirà estant a la roda d’aquesta aventura.

Carme Campoy, representant de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. Fotografia: Cristina Mongay.
Carme Campoy, representant de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. Fotografia: Cristina Mongay.

Comentaris