El col·lectiu Eixarcolant arranca una campanya de mecenatge per fomentar la sobirania alimentària  

Eixarcolant té per objectiu fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just

Participació en mostres dels mmbres del col·lectiu Eixarcolant @Eixarcolant
photo_camera Participació en mostres dels mmbres del col·lectiu Eixarcolant @Eixarcolant

Aquesta matina el col·lectiu Eixarcolant, arrencava la campanya de mecenatge #ImpossibleNoFerRes, una iniciativa amb la qual preveuen aconseguir al voltant de 100.000 euros, una xifra destinada a "posar les bases del nou model agroalimentari i demostrar que és possible", segons els seus impulsors. La iniciativa es prolongarà fins al 23 de juliol en la plataforma Goteo.

Des d'Eixarcolant s'han proposat fer realitat la construcció d'un nou model agroalimentari que, segons expliquen, permeti donar resposta a la pregunta, a què contribuïm amb el nostre consum?

El Forn de Jorba, partida del col·lectiu Aixarcolant @AixarcolantEl col·lectiu té la voluntat de convèncer que és possible obtenir aliments de qualitat, bons, saludables, nutritius i per a tots els gustos només a partir de matèries primeres locals, cultivades de forma sostenible de veritat, i per les quals s’ha pagat un preu just als agricultors i agricultores. I perquè és imprescindible poder conèixer amb la màxima transparència i detall, a què estem contribuint amb el nostre consum, perquè massa vegades la imatge que ens volen vendre és diametralment oposada amb la realitat. Només així podrem saber amb certesa que contribuïm a la imprescindible gestió sostenible del territori, a la reversió del despoblament rural, a la preservació de tots els serveis, ecosistèmics que l’entorn ens ofereix, i a la generació d’oportunitats laborals i de desenvolupament social i econòmic a escala local.

Eixarcolant, recuperació de plantes  i llavorsEixarcolant, té el seu origen en el projecte de gestió del Forn de pa a Jorba, una iniciativa que han utilitzat com a exemple i referent de la campanya,  essent la constatació que tot el que han estat divulgant al llarg de cinc anys, és perfectament possible i que es pot implementar arreu. També volen demostrar que la normalització del cultiu i consum d’espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals pot ser una gran eina de canvi. 

Els membres d'Eixarcolant asseguren que hi posaran energia, il·lusió, ambició, compromís, rigor i la responsabilitat, per aconseguir els recursos que destinaran al projecte:

  • Renovació i ampliació de material per al forn – obrador: espai de fred, armaris de fermentació controlada, laminadora, autoclau, mobiliari.
  • Espai de venda i zona interactiva: ampliació i reforma dels aparadors, zona per productes refrigerats, àrea de treball, i zona interactiva per descobrir a fons el què, com i perquè del nou model plantejat.
  • Obres i adequació d’espais: accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda, renovació sistema elèctric i aigua, eliminació falsos sostres, substitució d'envans, sanejament general, millora tancaments.
  • Sistema de traçabilitat per mostrar sempre a què estem contribuint amb el nostre consum: desenvolupament informàtic, generació del contingut, i relat

Els impulsors del projecte asseguren que són conscients de la magnitud del repte, és un projecte ambiciós, sí. Però sobretot és un projecte imprescindible en l'àmbit de país per transformar el futur. Que no s’hagi fet fins ara no és pas símptoma d’una quimera, sinó l’indicador que corrobora l’oportunitat que tenim entre les mans.

 

El projecte del col·lectiu Eixarcolant

El Col·lectiu Eixarcolant té per objectiu fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, emprant com a eina la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.

Realitzem, des del 2016, projectes arreu de Catalunya en els àmbits de la recerca, la dinamització territorial, la divulgació i formació, i l’assessorament per tal de fer possible que aquestes espècies i varietats es tornin a cultivar, comercialitzar i consumir, i que tot plegat es faci de forma sostenible i ètica. 

Cal recuperar un patrimoni que potser pot semblar només cosa del passat però que tanmateix és imprescindible per transformar el futur. Cal en definitiva generar el marc per tal de fer possible que la producció, distribució i consum d’aquestes espècies sigui possible i posi de relleu que un altre model agroalimentari és tan possible com imprescindible. 

Totes les activitats i projectes que realitzem es duen a terme sense afany de lucre. Podeu formar part de la comunitat Eixarcolant fent-vos-en socis/es o donar-hi suport fent un donatiu.

Comentaris